Indexsprong om begroting te redden?

De federale regering moet alles uit de kast halen om het gat van 4,2 miljard euro in de begroting te vullen. Een tweede indexsprong of uitstel van indexering zouden daarbij op tafel liggen, zo staat in De Tijd en Het Laatste Nieuws. Maar N-VA ontkent met klem: "Niets van aan."

Dit keer zou de indexsprong niet iedereen treffen, maar enkel de pensioenen en werkloosheidsuitkeringen en de ambtenaarslonen. Normaal zouden die volgend jaar met twee procent stijgen door de hoge inflatie. De ingreep zou 430 miljoen kunnen opleveren.

Tweede keer
Het is niet de eerste indexsprong die de regering-Michel zou doorvoeren. Eén van hun eerste beslissingen was om de lonen niet te indexeren. Die beslissing leverde massaal veel kritiek op en lokte een storm van sociaal protest uit.

Het is dus absoluut niet zeker dat er een tweede indexsprong komt. Vooral voor CD&V ligt het zeer moeilijk om weer zo’n maatregel te slikken. De partij ligt al van in het begin onder vuur door hun linkse achterban.

Uitstellen?
Een haalbaardere optie is het uitstellen van de indexering tot begin 2018, zoals regering-Di Rupo al voordeed. Uitstel van executie maar wel een kunstgreep die de huidige begroting honderden miljoenen oplevert.

Maar N-VA laat alvast aan VTM NIEUWS weten dat zo'n indexsprong niet aan de orde is. "Niets van aan", zegt woordvoerder Joachim Pohlman. Voor de rest wil hij er weinig over kwijt: "We kunnen niet op alle voorstellen in de krant reageren", klinkt het.

Bekijk ook: