Vlaamse regering blijft van Eandis

De Vlaamse regering trekt de Eandis-deal niet naar zich toe. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vandaag in het Vlaams Parlement gezegd. Daarmee reageert hij op het verhaal rond de inmenging van het Chinese overheidsbedrijf State Grid in netbeheerder Eandis. "Het is niet aan de Vlaamse regering om plots tussen te komen. Het is nu aan lokale besturen om te oordelen of ze de deal goedkeuren", klinkt het nog. Bourgeois liet de gelegenheid niet ongemoeid om nog eens uit te halen naar Staatsveiligheid: "Als ze nog nieuwe informatie hebben, hebben ze mijn nummer. Ze kunnen mij altijd bellen."

De bal ging aan het rollen nadat een brief van Staatsveiligheid werd gelekt. In de brief, die naar verschillende gemeente- en stadsbesturen was verstuurd, werd gewaarschuwd voor de deal met de Chinezen. "State Grid heeft banden met de Communistische Partij, de Chinese veiligheidsdiensten en het Chinese leger", aldus Staatsveiligheid. 

De Vlaamse regering zou die deal naar zich toe kunnen trekken en beslissen in plaats van de steden en gemeenten, maar laat dus nu weten dat niet van plan te zijn. "Als de deal wordt goedgekeurd, gaan we wel controleren of alles wetmatig is verlopen."

Bekijk ook: