Eandis-rel dreigt in Vlaamse regering

De Vlaamse regering zal in de loop van de dag met een verklaring komen over het Eandis-dossier. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gezegd bij aanvang van het debat over de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement. De verzamelde oppositie (Groen, sp.a en Vlaams Belang) eiste dat de regering-Bourgeois een eensgezind standpunt zou innemen in het heikele dossier. Het exacte tijdstip van de verklaring is nog niet geweten.

De Vlaamse minister-president kwam eerder vandaag in het oog van de storm te staan. De veelbesproken brief waarin de Staatsveiligheid waarschuwt voor de inmenging van het Chinese staatsbedrijf State Grid noemde hij "maar een papiertje. Misschien kan er wel bespaard worden bij de Staatsveiligheid", zei hij.

Bourgeois legde die verklaring af voor de start van het Overlegcomité in de ambtswoning van de premier. De Vlaamse minister-president was ook zeer kritisch over de de werking van de instelling. "Als de Staatsveiligheid niet meer kan bijeenbrengen dan wat je op 'open source' vindt, dan wat je op het net vindt, dan denk ik dat minister (van Justitie) Geens gemakkelijk besparingen kan vinden", zei Bourgeois.

Oog van de storm
Naar eigen zeggen wil hij gerust in dialoog gaan over het dossier, "maar dan hopelijk op basis van meer informatie dan wat iedereen al lang wist. State Grid is een staatsbedrijf, daar hoef je geen zes maanden over te studeren, dat pluk je zo van het net". Federaal vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) is niet opgezet met de opmerkingen van Bourgeois. Hij noemt de Staatsveiligheid "cruciaal voor ons veiligheidsbeleid".

De Croo was lang niet de enige die reageerde op de heisa. Een "regelrechte schande" en "een minister-president totaal onwaardig". Björn Rzoska, Vlaams fractieleider voor Groen, reageert zo scherp op de uitlatingen Bourgeois. "Verdedigt Bourgeois de belangen van de Vlaming of van een commerciële partner?", voegde Rzoska nog toe.