Kreeg Homans Eandis-brief vrijdag al?

De brief van de Staatsveiligheid die waarschuwde voor de Eandis-deal blijft de politiek beroeren. Groen-voorzitster Meyrem Almaci haalt uit naar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). “Zij had de brief vrijdag al en had de informatie meteen moeten doorgeven aan de minister-president en de lokale besturen”, zegt ze in De Meulemeester in Debat. Homans ontkent met klem en noemt de beschuldiging "een flagrante leugen."

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) ontkent dat de ministers de brief vrijdag al ontvingen: “De brief zou al op 21 september verstuurd zijn, maar dat moet dan met postduiven zijn geweest, want mijn collega’s zijn formeel dat ze de brief pas gisterenmiddag kregen”.

"Stop met liegen"
Ook Homans zelf ontkent dat ze de brief vrijdag kreeg. Ze noemt de beschuldiging van Almaci "een flagrante leugen." Via Twitter reageerde ze dan ook scherp: "Stop met liegen!"

Voor of tegen?
Crevits wil zich bovendien niet uitspreken of zij en haar partij nu vóór of tégen een verkoop van Eandis-aandelen aan het Chinese staatsbedrijf State Grid zijn. “Wij hebben als partij tot nu toe nog geen stemadvies gegeven”, zegt de minister.

Wel vindt Crevits dat de Vlaamse regering “zorgzaam moet optreden maar ook terughoudend moet zijn.” Bovendien staat Crevits “open voor alle pistes die Groen meldt.”

"Nog niet te laat"
"De Vlaamse regering kan wel degelijk de boodschap geven dat we op deze deal kunnen terugkomen", zegt Almaci. Het is dus "nog niet te laat", volgens Groen, maar het is wel een "gedeelde verantwoordelijkheid" van de Vlaamse en lokale overheden.

Krijgen Chinezen macht?
“In theorie krijgen de Chinezen geen macht”, zegt Karen De Vis. “Dat heeft de Vlaamse regering in het decreet zo vastgelegd maar in de praktijk is dat wel helemaal anders.” Het Chinese bedrijf legt meer dan 800 miljoen euro op tafel en dat is meer dan de marktwaarde “en dat op zich geeft hen al macht.”

“State Grid is een hefboom van de Chinese communistische partij”, zegt professor Internationale politiek Jonathan Holslag. “ Ik denk dat het contract zo onderhandeld is dat het Chinese bedrijf wel degelijk invloed krijgt.”

Bekijk hier het volledige debat:

Bekijk ook: