Brief Eandis komt van Staatsveiligheid

De brief die verschillende ministers gisteren ontvingen en waarin werd gewaarschuwd voor de mogelijke risico's van een verkoop van Eandis-aandelen aan het Chinese staatsbedrijf State Grid, werd geschreven door Staatsveiligheid. Dat wordt bevestigd aan VTM NIEUWS. "Het is onze taak om de economische belangen van het land te vrijwaren", schrijft Staatsveiligheid in een mededeling. De dienst wil verder niet reageren op de inhoud van de nota want "die was niet bedoeld voor verspreiding".

Staatsveiligheid is bij wet verplicht te waarschuwen voor eventuele gevaren voor het wetenschappelijk en economisch belang voor ons land. Dat deed de dienst ook in verband met de mogelijke investering van State Grid in Eandis.

De Staatsveiligheid stuurde de vertrouwelijke brief vorige vrijdag naar een aantal federale en Vlaamse ministers. Het gaat dus niet om een anonieme brief maar wel degelijk om een officieel rapport van de staatsveiligheid. Degene die de brief aan de pers lekte, verwijderde de hoofding en de bestemmelingen. In het rapport pleit de Staatsveiligheid voor de grootst mogelijk terughoudendheid om State Grid te laten investeren in een strategische sector.