Weer hommeles tussen CD&V en N-VA

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten haalt fel uit naar coalitiepartner N-VA: "Ik heb me heel de zomer gestoord aan de communicatie van N-VA", zegt hij in De Zondag. En hij heeft ook een waarschuwing:  "Als je voortdurend ballonnetjes oplaat, maak je het compromis zeer lastig.”

De uithaal van Verherstraeten komt er al reactie op een opiniestuk van Peter De Roover van N-VA. Hij nam de christendemocraten zwaar op de korrel in de stuk, maar Verherstraeten laat dat niet zomaar passeren.

"Ik heb me heel de zomer gestoord aan de communicatie van N-VA", zegt Vanherstraeten. "Wat ik al even vaststel, is dat N-VA de nalatenschap van de Volksunie helemaal heeft verworpen. De VU zou nooit een regeerakkoord gesloten hebben zonder communautair hoofdstuk én zonder enige absolute garantie voor de toekomst. Nu merk ik ook dat N-VA de nalatenschap van het Vlaams kartel heeft verworpen. Dat kartel streefde naar een warme en solidaire samenleving in overleg met het middenveld, waar mijn partij nog altijd achterstaat. De kracht van verandering zit volgens mij vooral in de verandering van N-VA zelf. Beleid is compromissen sluiten en geen oppositie voeren." 

Om een sterke regering te krijgen die beslissingen neemt, moet je respect hebben voor elkaar en rekening moet houden met visies van anderen, aldus Verherstraeten. "Als je voortdurend ballonnetjes oplaat, maak je het compromis zeer lastig. En al zeker als die ballonnetjes betrekking hebben op zaken die binnen de regering zijn besproken, zoals de noodtoestand. Dat is contraproductief. Na de aanslagen in Parijs heeft deze regering een resem terechte veiligheidsmaatregelen genomen. Als je dan voortdurend praat over zaken waarvan beslist is dat we die niet gaan doen, plaats je al het goede werk dat geleverd is helemaal in de schaduw."