Wie gaat gat van 4,2 miljard betalen?

Het gat in de begroting van volgend jaar is dubbel zo groot als gedacht: 4,2 miljard in plaats van 2,4 miljard. “Dat gaan we onvermijdelijk voelen”, aldus VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. Maar waar gaat de regering dit geld nu vandaan halen?

“De regering kan ervoor kiezen om minder uit te geven. Het overheidsbeslag is nog steeds erg hoog, maar liefst 54 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Men zou in de miljardenpot van de gezondheidszorg kunnen besparen, dat brengt meteen vele miljoenen euro’s op”, zegt Jan De Meulemeester.

“Anderzijds zou men ook kunnen opteren om voor nieuwe inkomsten te zorgen en bijgevolg de btw te verhogen, want dat brengt ook meteen veel geld op. Maar dat ligt natuurlijk erg gevoelig, want dan gaat het om een pure belastingverhoging. Men kan ook nieuwe inkomsten halen uit de vermogenswinstbelasting, zoals CD&V wil. Dat is een belasting op geld dat men verdient aan zijn geld.”

Strafbank
“Het is nu al duidelijk dat het begrotingsevenwicht in 2018 moet worden losgelaten, alleen Open Vld sputtert nog even tegen. We moeten er enkel voor zorgen dat het begrotingstekort niet groter wordt dan drie procent van het bpp, want dan komen we op het Europese strafbankje terecht. En dat zou echt dramatisch zijn voor een centrumrechtse regering die financieel orde op zaken ging zetten.”