"Fiscale voorspelling steeds moeilijker"

Voor premier Charles Michel heeft de toename van het gat in de begroting technische redenen. "De hervormingen, die onze economie structureel veranderen, zorgen ervoor dat de fiscale vooruitzichten moeilijker op te maken zijn", verklaarde hij aan de collega’s van Bel RTL vanuit New York. Kris Peeters (CD&V) en Jan Jambon (N-VA) nemen voorlopig een afwachtendere houding aan.

Gisteravond raakte bekend dat uit een nieuwe nota van de administratie Begroting die circuleert in de regering, blijkt dat de regering-Michel op zoek moet naar 4,2 miljard euro. In juli was nog sprake van een inspanning van 2,4 miljard euro.

Saneren
De eerste minister sprak zich niet uit over het eventueel loslaten van de ambitie van de regering om in 2018 opnieuw een begrotingsevenwicht te realiseren. Daarover zal hij zich binnen de regering uitspreken. De prioriteit blijft om volgend jaar te saneren. "We hebben geen keuze", aldus de premier. De eerste uitdaging is om de omvang van de inspanning in 2017 vast te leggen, terwijl de Europese engagementen nageleefd worden en de economische toestand verder verbeterd wordt. "Het is zeer belangrijk om een investeringsplan uit te werken en bijkomende maatregelen te nemen voor de werkgelegenheid", zei de premier.

Twee weken tijd
Kris Peeters, minister van Werk en Economie (CD&V) wacht op uitleg van de betrokken ministers. "De problematiek voor 2017 is sterk vergroot nu we op zoek moeten naar 4,2 miljard euro. Dat is een immens hoog bedrag. De reden daarvoor is dat de fiscale ontvangsten sterk tegenvallen en we ook sneller met een indexatie van een aantal uitgaven worden geconfronteerd. Maar ik ga ervanuit dat zodra de premier terug is uit New York we uitleg van de betrokken ministers zullen krijgen over hoe we dit gaan oplossen."

"Dit zal nog heel veel discussie en vele werk vragen. We hebben maar een goeie twee weken de tijd om dat te doen. We moeten in elk geval een geloofwaardige begroting opmaken, zeker ook naar Europa toe", aldus Peeters.

Planbureau op het matje?
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stelt zich vragen bij de raming door het Planbureau. "Zij verklaren telkens dat de koopkracht toeneemt en dat het aantal werklozen afneemt. Dat zijn toch dingen die de groei bevorderen, ik vraag me dan af waarom de groei lager ligt dan geschat."

Stilzwijgen
De oppositie haalt intussen keihard uit naar de regering en in het bijzonder naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Die laatste weigert op dit moment alle commentaar.