De Wever: "Ik heb te laat ingegrepen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert bij VTM NIEUWS voor het eerst na zijn open brief van vanmorgen. De Wever is vrij kritisch over zijn eigen optreden in de zaak rond Vuye en Wouters. “Ik heb er heel slecht van geslapen.”

“Er is heel veel twijfel gezaaid over het DNA van onze partij. Dat is natuurlijk ontzettend jammer. Als mensen vertrekken en die schade op je core business aanrichten, dan is dat geen leuk moment voor een partij en moet je de puntjes op de i zetten”, vertelt De Wever. 

Daarmee doelt De Wever op het vertrek van Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Zij verlieten de partij gisteren, nadat ze uit het partijbestuur werden gezet. De partijtop was niet opgezet met de kritiek die de twee hadden gegeven op de partij. Vuye en Wouters vonden dat de N-VA haar 'Vlaams' karakter wat had verloren.

"De Wever kritisch voor zichzelf"
"Het is vooral een zaak voor de Bart De Wever om zo snel mogelijk contact te leggen met de leden van N-VA en de partijmilitanten. De Wever wil op alle mogelijke manieren de schade proberen beperken. Hij vreest wel dat Vuye en Wouters een luis in de pels van N-VA zouden kunnen worden."

"De Wever vindt dat hij zelf in de fout is gegaan en vroeger had moeten ingrijpen. Nu is op hij op snelheid genomen, omdat Vuye en Wouters zelf met de beslissing zijn gekomen om de partij te verlaten." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van Den Bogaert.

Confederalisme in 2019
Het vertrek van de twee communautaire experts deed heel wat stof opwaaien. Vuye en Wouters stippelden met hun 'Objectief V' de weg naar het confederalisme in 2019 uit. Dat was één van de grote beloften van de N-VA. De vraag rijst nu of De Wever die belofte nog zal kunnen waarmaken.

"We zullen nog altijd met het confederalisme naar de kiezer gaan, maar de kiezer wikt en beschikt. Als men ons beschadigt en we komen zwak uit de verkiezingen, dan zal het er zeker niet komen. En dat is natuurlijk de ironie van een Vlaamse beweging die de traditie heeft om in haar eigen voeten te schieten, verdeeldheid te zaaien en interne twisten over het geslacht der engelen te organiseren. En ondertussen lachen onze tegenstanders", zegt De Wever.

"Slecht geslapen"
Heel de heisa laat zijn wonden na bij De Wever. Deze morgen kwam hij met een open brief waarin hij de kiezers van N-VA wou geruststellen. "We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer", klonk het in de brief.

"Ik heb heel slecht geslapen van de recente gebeurtenissen, interne cohesie is voor mij heel belangrijk. Ik investeer enorm in praten met mensen. De partij is echt geen eenmansbeweging, er wordt uren per week gepraat met iedereen. En als dan toch die rangen worden geopend, keer op keer, met maximale schade... Dat is verschrikkelijk, daar slaap je inderdaad niet van. En mensen die de deur dichtdoen en de partij nog meer beschadigen en daar hun levenswerk van gaan maken, daar word je zeker niet vrolijk van", besluit De Wever nog. 

De integrale brief:

Bekijk ook: