Opmerkelijk: De Wever schrijft open brief

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft een opmerkelijke open brief geschreven na de heisa rond Hendrik Vuye en Veerle Wouters. De parlementsleden stapten gisteren uit de partij. "We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer. Met spijt in het hart nemen wij deze moeilijke beslissing", klonk het gisteren. De Wever schrijf nu in een open brief: “De eerste volgende stap die wij willen zetten is het confederalisme".

Vuye en Wouters werden maandag uit het partijbestuur gezet na een kritisch weekendinterview in De Morgen. Als communautaire experts moesten ze het communautaire project 'Objectief V' van de N-VA uitdenken. Gisteren kregen ze een nieuw voorstel van het partijbestuur, waarin ze zich niet kunnen vinden. Daarop kondigden ze aan uit de partij te stappen. 

Confederalisme
N-VA-voorzitter Bart De Wever wilde gisteren niet voor de camera reageren maar liet wel weten dat hij betreurt "dat de voorbije dagen twijfel werd gezaaid over wat de essentie is van onze partij." Hij schrijft nu een open brief waarin hij stelt dat "het confederalisme de eerste volgende stap is" die de partij wil zetten. "Hoe kunnen wij dat realiseren?", vraagt De Wever zich hardop af.

"Wanneer we de stap naar het confederalisme kunnen zetten, valt niet te voorspellen. Dat zal van de kiezer afhangen, en van niemand anders. Maar het grootste cadeau dat wij de PS kunnen schenken, is interne verdeeldheid." En laat dat nu net zijn wat de voorbije dagen gebeurde met de heisa rond Hendrik Vuye en Veerle Wouters.

"Twijfel nooit"
We moeten eendrachtig en hard verder werken. Van deur tot deur, in gemeenteraden en parlementen, van Dorpsstraat tot Wetstraat, van De Panne tot Voeren. Laat uw stem horen. Zeg uw gedacht. Laat het knetteren. Maar twijfel nooit aan onze Vlaamse overtuiging."

De integrale brief: