Vuye en Wouters stappen uit N-VA

Parlementsleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de N-VA. Dat melden ze zelf in een persbericht. "We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer", klinkt het, "Met spijt in het hart nemen wij deze moeilijke beslissing." N-VA-voorzitter Bart De Wever wou niet voor de camera reageren maar liet wel weten dat hij betreurt "dat de voorbije dagen twijfel werd gezaaid over wat de essentie is van onze partij."

Vuye en Wouters werden maandag uit het partijbestuur gezet na een kritisch weekend interview in De Morgen. Als communautaire experts moesten ze het communautaire project 'Objectief V' van de N-VA uitdenken. Vandaag kregen ze een nieuw voorstel van het partijbestuur, waarin ze zich niet kunnen vinden.

"Wij mogen niet langer zelfstandig communiceren. Dit is geen onafhankelijke denktank meer, maar een schijnbeweging om haar communautaire experts onder voogdij te plaatsen. In plaats van te kunnen werken in brede V-bedding die de particratie oversteeg, zal het nieuwe Objectief V de strikte partijlijn moeten verdedigen. Op die manier kan men volgens ons geen draagvlak creëren", staat in het persbericht.

Onafhankelijk
De twee Kamerleden willen nu een nieuw kader creëren om hun projecten verder te zetten. "Gelet op de communautaire standstill en het communautaire stilzwijgen van de N-VA, lijkt ons dit noodzakelijk. We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer", luidt het in de mededeling.

Toppers reageren (niet)
Het vertrek van Hendrik Vuye en Veerle Wouters lokt verdeelde reacties uit bij de N-VA-partijtop. “Ik vind het zeer, zéér jammer”, zegt Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Vlaams minister Ben Weyts haalt tussen de lijnen duidelijk uit naar Vuye en Wouters: "Ik ga geen verklaringen afleggen, want ben een ploegspeler." Vicepremier Jan Jambon wou niet reageren.

Kritiek
Vuye en Wouters werden maandag uit het partijbestuur gezet na een kritisch weekend interview in De Morgen. Ze zeiden dat ze uit de N-VA zouden stappen, als de partij geen nieuwe staatshervorming eist. "Voor ons is het totaal ondenkbaar dat N-VA in 2019 naar de kiezer trekt zonder communautaire ambitie", zeiden de twee federale parlementsleden. "Daar zouden we ons niet kunnen bij neerleggen. Dan zal het sowieso zonder ons zijn."

Gisteren zaten ze urenlang samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever, maar er kwam geen oplossing uit de bus.

Bekijk ook: