Waarom is dit zo pijnlijk voor N-VA?

Vandaag zit N-VA-voorzitter Bart De Wever samen met de kritische parlementsleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters, die gisteren zwaar op de vingers werden getikt. Maar waarom is dit zo pijnlijk voor de N-VA? Politiek VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester legt het uit.

“Dit raakt de partij N-VA in haar DNA”, vertelt Jan De Meulemeester, “de Vlaamse beweging is de bewaker van de Vlaamse lijn van de N-VA en als je daar problemen mee hebt, raak je de ruggengraat van je achterban.” 

De beslissing van deze middag zou dan ook grote gevolgen kunnen hebben. “Dit zijn wonden die veel tijd nodig hebben om te kunnen helen.”

Exit Vuye en Wouters?
Het gesprek met Vuye en Wouters kan dan ook grote gevolgen hebben voor de partij. "Dit is veel meer dan een gesprek met twee balorige parlementsleden", zegt Jan De Meulemeester, die twee opties ziet. "Ofwel worden de plooien gladgestreken en moet de N-VA meer de communautaire kaart trekken, ofwel gaan de parlementsleden eruit en zetelen ze als onafhankelijke parlementsleden."

Dat laatste zou een drama zijn voor de Vlaamsgezinde achterban van N-VA. "Het zou voor de N-VA moeilijk worden om geloofwaardig haar eerste programmapunt (een onafhankelijk Vlaanderen) uit te dragen."

Dictator De Wever?
Vooral voor voorzitter De Wever is dit een pijnlijke kwestie. "Dit is zijn eerste grote gezagscrisis binnen de partij", vertelt Jan De Meulemeester, "en hij wordt nu ook omschreven als dictator die niet toelaat dat er buiten de lijntjes wordt gekleurd."

Bekijk ook: