N-VA zet Vuye en Wouters uit bestuur

Het N-VA-partijbestuur schort de opdracht van Hendrik Vuye en Veerle Wouters op. Ze zijn niet meer welkom op het partijbestuur en dagelijks bestuur. De twee parlementsleden lieten zich dit weekend kritisch uit over de communautaire plannen van de partij.

Hendrik Vuye wil eerst een gesprek aangaan met Bart De Wever alvorens een beslissing te nemen over zijn toekomst binnen de partij. “Ik denk dat Veerle en ik loyale mensen zijn, we gaan dus het gesprek met De Wever aan”, aldus Vuye in een reactie aan VTM NIEUWS. Veerle Wouters geeft toe dat ze de maatregel niet meteen had zien aankomen. "Ik had in het weekend al begrepen dat De Wever niet tevreden was over onze communicatie, maar die maatregel hadden we nu niet meteen zien aankomen."

"Dit moet stoppen"
"De issue is nu net de onrust wordt veroorzaakt door eigen mensen zonder reden", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. De debatten die Vuye en Wouters in de media hebben geopend zijn irreëel volgens De Wever. "Dit brengt veel schade aan onze partij en het feit dat hier staat is geen goede zaak. De bijzondere opdracht die aan beide is opgeschort en ze zijn dus niet langer lid van het partijbestuur tot ik een gesprek met hen heb gehad. Want zo kan het niet meer verder. Het moet stoppen."

Verdeeldheid binnen partij
De opschorting van de opdracht van Hendrik Vuye en Veerle Wouters is een bewijs dat het al even rommelt binnen de N-VA. De vraag is nu welke gevolgen de beslissing heeft voor de partij. “Vuye en Wouters zijn wel geen stemmentrekkers, maar staan wel symbool voor een belangrijke strekking binnen de partij: het Vlaams nationalisme”, aldus VTM NIEUWS-journalist Dirk Van Den Bogaert

“Een belangrijk deel van de partij trekt de Vlaams-nationale kaart. Daardoor ontstaat er dus een bepaalde verdeeldheid binnen de partij. Iedereen gaat nu met argusogen volgen of de partij de communautaire kaart gaat trekken of niet. Het is nog erg lang tot de verkiezingen in 2019, maar iedereen kijkt wat N-VA gaat doen.”

Kritiek
Vuye en Wouters lieten dit weekend horen dat ze uit de N-VA zouden stappen, als de partij geen nieuwe staatshervorming eist. "Voor ons is het totaal ondenkbaar dat N-VA in 2019 naar de kiezer trekt zonder communautaire ambitie", zeiden de twee federale parlementsleden. "Daar zouden we ons niet kunnen bij neerleggen. Dan zal het sowieso zonder ons zijn."

De kritiek kwam er nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever liet uitschijnen dat een nieuwe regering zonder staatshervorming voor N-VA niet ondenkbaar is. Dit weekend zette De Wever echter de puntjes op de i: "Als de kiezer ons steunt, gaan we voor een communautair programma en komt er een staatshervorming na de verkiezingen van 2019", zei hij aan VTM NIEUWS.

Project V
Als institutionele experts van de partij, moesten Vuye en Wouters het communautaire project van N-VA nieuw leven inblazen. Maar hun 'Objectief V' lijkt bij deze dus opgedoekt. In januari gaf De Wever hen de opdracht om na te denken over "verdere stappen in de Vlaamse ontvoogding."