De Wever: "Als kiezer ons steunt, komt er staatshervorming"

Hendrik Vuye en Veerle Wouters, de communautaire specialisten van N-VA, dreigen op te stappen als hun partij geen nieuwe staatshervorming eist bij de verkiezingen in 2019. Dat schrijft De Morgen. Voorzitter Bart De Wever is duidelijk: "Als de kiezer ons steunt, gaan we voor een communautair programma en komt er een staatshervorming na de verkiezingen van 2019", zegt hij aan VTM NIEUWS.

"Voor ons is het totaal ondenkbaar dat N-VA in 2019 naar de kiezer trekt zonder communautaire ambitie", zeggen de twee federale parlementsleden. "Daar zouden we ons niet kunnen bij neerleggen. Dan zal het sowieso zonder ons zijn."

"En we zijn ervan overtuigd dat een groot deel van onze achterban dan zal afhaken. Toen N-VA er in 2014 uiteindelijk voor koos om in de regering-Michel te stappen, zeiden veel partijgenoten al: 'Dit is goed voor vijf jaar, maar echt niet langer'."

Staatshervorming
N-VA-voorzitter Bart De Wever liet eerder deze week uitschijnen dat een nieuwe staatshervorming in 2019 geen must is voor hem. Toch spreekt hij nu klare taal. "Als de kiezer ons steunt, komt er een staatshervorming en gaan we voor een communautair programma na de verkiezingen van 2019", zegt hij aan VTM NIEUWS.