Van Biesen en Kitir strijken plooien glad

Luk Van Biesen (Open Vld) en Meryame Kitir (sp.a) hebben vandaag een gemeenschappelijke verklaring afgelegd na de uitspraken van Van Biesen gisteren in de Kamer. Van Biesen, die tegen Kitir "ga terug naar Marokko" zou gezegd hebben, verontschuldigde zich. "Ik ben geen racist, ik zal nooit een racist worden", voegde hij daar nog aan toe. Kitir zei dan weer dat ze blij was om met Van Biesen een gesprek gehad te hebben.

"Ik wil duidelijk zeggen dat de kwetsende en beschuldigende woorden van het terugkeren naar Marokko, dat ik daar spijt van heb", aldus Van Biesen. "Spijt in de eerste plaats dat ik daarmee de indruk heb gegeven mevrouw Kitir te kwetsen. Ik heb nooit de bedoeling gehad noch Meyrame noch de Marokkaanse gemeenschap te kwetsen."

"Ten tweede wil ik duidelijk zeggen: dit zijn woorden die niet tot mijn woordenschat behoren. Ik ben geen racist, ik zal nooit een racist worden. Ik hoop dat we samen in de toekomst hard kunnen werken tegen elke vorm van racisme. Racisme kan hier niet, kan nergens – maar zeker ook niet in het parlement."

Constructief gesprek
Ook Meryame Kitir nam het woord. “Ik ben blij dat Luk is ingegaan op de uitnodiging om een constructief gesprek te hebben", klonk het. "Ik ben blij dat het probleem erkend is maar voornamelijk dat er een duidelijk signaal komt dat racisme niet kan. Niet in dit huis en ook niet buiten dit huis. Ik ben blij dat we door dialoog te voeren er samen uitgekomen zijn zodat we samen een boodschap kunnen brengen dat we tegen racisme zijn, ten allen tijde.”

"Dit krijgt nog een staartje"
De gezamenlijke mededeling kwam er na een voormiddag absolute mediastilte. “Ze hebben vanmorgen op een geheime plek samengezeten, ze hebben daar overleg gepleegd. Ze waren dan absoluut onbereikbaar voor alle journalisten.” Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dee. “Dan hebben ze hier een verklaring afgelegd, en het was absoluut niet de bedoeling dat er nog vragen werden gesteld. Het bleef dus bij die verklaring, waar ze duidelijk heel goed over hebben nagedacht.“

Of de affaire daarmee achter de rug is, valt te betwijfelen. “Al de hele dag regent het kritiek, ook bij Open Vld, de partij van Van Biesen. Gwendolyn Rutten, de voorzitster van Open Vld, heeft al gezegd dat de zaak voor haar niet afgesloten is. Je kan verwachten dat dit hoe dan ook nog een staartje krijgt.”

Bekijk ook: