Bracke over zaak Kitir: "Case closed"

De zaak over de zogenaamde racistische uitspraak van Luk Van Biesen (Open Vld) over Kamerfractieleidster Meryama Kitir (sp.a) is een gesloten zaak als het van Siegfried Bracke (N-VA) afhangt. De Kamervoorzitter sprak met beide kamerleden over het voorval, maar beide geven een andere uitleg aan het verhaal. Daarnaast zijn er ook geen opnames van, "en ik kan geen sanctie opleggen voor iets dat niet bestaat".

Verschillende parlementsleden, onder wie Kitir zelf, getuigden deze middag dat Van Biesen de socialistische fractieleidster had toegesnauwd "dat ze maar moest terugkeren naar Marokko". Kitir kondigde daarop aan dat ze met de Kamervoorzitter wilde bekijken welk vervolg aan het incident kon worden gegeven.

Tijdens de plenaire vergadering had Bracke reeds gezegd dat als het klopte, de uitspraken absoluut niet thuishoren in de Kamer en dat diegene die ze had uitgesproken, zich zou moeten verontschuldigen. "Verschillende collega's van verschillende partijen hebben me er ook over aangesproken. Iedereen is het er over eens dat als dit effectief is gezegd, dit absoluut ongehoord is", aldus Bracke. "Zinnetjes als "ga terug naar Marokko" horen noch in de Kamer noch daarbuiten thuis en zijn zeer indecent en misplaatst".

Zelf niet gehoord
De Kamervoorzitter moet echter toegeven dat hijzelf de uitspraken niet heeft gehoord - net als vele andere parlementsleden overigens. Parlementair-technisch gesproken bestaat het incident dus niet. "Ik kan geen sanctie opleggen voor iets dat niet bestaat", legt Bracke uit. Bovendien bestaat er, zelfs al mocht het geakteerd zijn, nog zoiets als de vrijheid van meningsuiting en parlementaire onschendbaarheid. "Daardoor mag je bij wijze van spreken zeggen wat je wil, al zal ik altijd blijven zeggen dat ik het fundamenteel oneens ben", besluit Bracke.

Bekijk ook: