Communautair plan N-VA alweer on hold?

Een staatshervorming na de verkiezingen van 2019 lijkt voor Bart De Wever geen absolute voorwaarde meer voor een regeringsdeelname. “Ofwel doen we verder zonder de PS, als de kiezer ons dat toestaat. Ofwel, als de kiezer eist dat we discussiëren met de PS, komen we opnieuw met ons communautair programma”, zegt hij in een interview met L’Echo.

De woorden zijn voor interpretatie vatbaar, maar een van de mogelijkheden is absoluut niet naar de zin van de Vlaamse beweging. Hij lijkt te zeggen dat een volgende staatshervorming in de koelkast blijft liggen wanneer hij met dezelfde regeringssamenstelling als nu verder kan in 2019.

"Geen horrorscenario"
"We willen onszelf niet in de oppositie opsluiten omdat onze partner niet wil meedoen aan het communautaire.”, klinkt het volgens De Morgen in het partijhoofdkwartier. Wanneer Michel I na 2019 zou worden voortgezet, ontbreekt de tweederdemeerderheid die nodig is voor een staatshervorming. Volgens de partij is dit "geen horrorscenario".

In januari haalde De Wever het communautaire dossier nochtans weer uit de koelkast. Hij maakte toen in een persmededeling bekend dat de N-VA werk zou maken van "verdere stappen in de Vlaamse ontvoogding."