Crombez ontkent Hasselts voorakkoord

Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is er geen voorakkoord gesloten in Hasselt. “Als Bart De Wever dat beweert, dan zegt dat meer over hem”, reageert hij op de uitspraak van De Wever over zo’n voorakkoord.

Crombez geeft toe dat de situatie in Hasselt een probleem is voor sp.a. “Het is lastig wat er gebeurd is. Maar je moet een oplossing vinden, het bestuur van Hasselt is het belangrijkste. Dan moet je met alle partijen een oplossing vinden, wat de consequenties ook zijn”, wijst hij op het verlies van de burgemeesterssjerp.

Geen voorakkoord
Of dat gebeurde met een voorakkoord voor na 2018 wil Crombez niet gehoord hebben. Nochtans zei Bart De Wever daar in de studio van VTM NIEUWS over dat je de burgemeesterspost enkel opgeeft als je al een akkoord hebt voor na 2018. “Dan zegt dat meer over De Wever. Als hij daar zo zeker van is, wil dat zeggen dat hij waarschijnlijk in zo’n situatie zo zou handelen. Ik zag ook dat minister Steven Vandeput tussen kwam en niet begreep dat wij wilden doorbesturen. Wat wil hij dan wel? Het klopt gewoon niet wat N-VA zegt.”

Gent
Een “lastige situatie” in Hasselt, maar wat dan te zeggen over Gent. Ook daar zit sp.a in nauwe schoentjes, door de hele Optima-affaire en de rol van burgemeester Termont. “Ik heb altijd gezegd, wie zijn gat verbrand, die moet op de blaren zitten. Wie het ook is. In Gent ligt nu alles op tafel en zal moeten blijken of er fouten zijn gemaakt. Maar ik wil dat dat overal op een gelijke manier gebeurt, niet enkel waar sp.a bestuurt. Ik zie dat er een miljoenenkwestie is in Antwerpen, waar niet over gesproken wordt.”

Crombez ziet een bredere strategie achter wat er gebeurt: “De aanvallen op sp.a in de steden komen er omdat we daar altijd bestuurd hebben. Anderen willen dat nu ook. Politiek wordt niet enkel meer op inhoud gespeeld, maar met aanvallen. Ik hoop dat dat stopt.”