"Ons plan is perfect redelijk"

De partij N-VA heeft deze voormiddag een plan goedgekeurd over de noodtoestand. Volgens partijvoorzitter Bart De Wever is het plan “perfect redelijk”. Dat zei hij vandaag in de studio van VTM NIEUWS. "Want stel dat we in een situatie komen met vier of vijf aanslagen, dan is er niets voorzien."

Vanmorgen werd het plan om een noodtoestand af te kondigen goedgekeurd op een speciale partijraad. Dat wil zeggen: als er een aanhoudende terreurdreiging is of in geval van aanslagen, moet de noodtoestand afgekondigd worden. Verdachten zouden dan bijvoorbeeld sneller en preventief kunnen opgepakt worden. De kern is eerst handelen, dan controleren.

“We zien dat ieder land zo’n wettelijk kader heeft en wij zijn eigenlijk een van de uitzonderingen”, zegt partijvoorzitter Bart De Wever in de studio van VTM NIEUWS. “Stel dat de toestand uit de hand loopt en dat er hier drie, vier of vijf aanslagen zijn…dan is er niets voorzien over de noodtoestand in ons land. En dat hebben wij nu netjes uitgewerkt en het is goed onderbouwd”, aldus De Wever.

“Geen partijpolitieke motieven"
Volgens De Wever is er geen sprake van partijpolitieke motieven. Het plan is er niet gekomen om de opkomst van het Vlaams Belang af te blokken, zegt De Wever. “Het idee is al lang aan het rijpen. Het is deze zomer in een stroomversnelling gekomen door de aanslagen. Met partijpolitieke overwegingen heeft het weinig te maken”, besluit hij.

Hoewel er kritiek komt van onder meer sp.a en Open Vld, vindt De Wever het plan perfect redelijk. Hij hoopt dan ook dat het plan wordt omgezet in een wetgeving.

Bekijk ook: Rutten noemt plan N-VA "Turkse toestanden"