Dossier Terreurdreiging

Open Vld over N-VA-plan: “Turkse toestanden"

Het plan van N-VA om de noodtoestand te kunnen uitroepen in ons land bij aanslagen of aanhoudende terreurdreiging botst op heel veel protest. Bij de oppositie, maar ook bij de coalitiepartners. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten spreekt over “Turkse toestanden”.

In het plan van N-VA komt de gerechtelijke controle achteraf en kan er preventief ingegrepen worden door de politie. Een bevel van de rechter voor huiszoekingen of arrestaties is dan niet meer nodig. “Wat N-VA voorstelt is noodtoestand. De politiek kan dan beslissen om de grondwet uit te schakelen en dat drie maanden lang. Dat is in strijd met de rechtsstaat en onze democratie”, verduidelijkt Rutten het standpunt van de liberalen.

"Turkse toestanden"
En Rutten gaat verder, ze maakt de vergelijking met andere landen waar de noodtoestand uitgeroepen kan worden: “Kijk naar Turkije, daar zijn na de coup rechters en professoren opgepakt, mensen zonder rechterlijke toets in de gevangenis gestoken. Dat soort Turkse toestanden willen wij met Open Vld niet in België”.

"Eerst blussen, dan pas controleren"
“Een groteske vergelijking”, repliceert De Wever in de studio van VTM NIEUWS. “In Turkije glijdt men af naar een dictatuur. Wij vragen enkel een kader zoals dat ook in onze buurlanden bestaat. Als je huis in brand staat moet je eerst blussen. Achteraf kan je dan controleren door een rechter of alles goed verlopen is”, verdedigt hij het plan.