Dossier Terreurdreiging

N-VA keurt plan over noodtoestand goed

De N-VA houdt vast aan haar plan om een noodtoestand af te kondigen, als er een aanhoudende terreurdreiging is of in het geval van aanslagen. Verdachten zouden dan bijvoorbeeld sneller en preventief kunnen opgepakt worden. Op een speciale partijraad vanmorgen is het plan goedgekeurd.

Als zo’n noodtoestand van kracht is, zoals nu in Frankrijk, dan verschuift de gerechtelijke controle naar achteren: de staat kan dan huiszoekingen doen of verdachte figuren arresteren, zonder eerst een tussenkomst en bevel van een rechter, zoals gewoonlijk. De rechter oordeelt dan pas nadien of het terecht was. Een noodsituatie dus, waar eerst gehandeld wordt, en pas nadien gecontroleerd.

Daar zou volgens sommigen discussie over geweest zijn in de partij. Onder andere Vlaams minister-president Geert Bourgeois waarschuwde voor een politiestaat.

Wat doen coalitiepartners?
Maar ook buiten de partijgrenzen ligt nog discussie te wachten op N-VA. De coalitiepartners staan namelijk helemaal niet te springen voor zo’n noodtoestand. Voor premier Michel is de betrokkenheid van een magistraat cruciaal. CD&V-minister Koen Geens wees erop dat in landen met de noodtoestand soms mensen opgesloten worden die achteraf onschuldig blijken.

Bekijk ook: