"Middelvinger naar de kiezer" in Hasselt

Ook nu met Nadja Vananroye (CD&V) een nieuwe burgemeester en zelfs een nieuwe partij aan de macht komt in Hasselt, is de wind niet gaan liggen. In de wandelgangen valt te horen dat CD&V en sp.a de voorbije dagen een reeks voorakkoorden bedisseld hebben waarbij de burgemeesterssjerp in Hasselt en de machtsverdelingen in andere Limburgse steden na de verkiezingen van 2018 nu al vastgelegd zijn. “Een dikke middelvinger naar de kiezer”, noemt N-VA-fractieleider Steven Vandeput zo’n akkoord.

"Je zou het niet kunnen geloven als ze het op papier zouden zetten. We lezen overal dat er afspraken zijn gemaakt om met deze coalitie verder te gaan na 2018”, zegt Vandeput. “Hiermee steken ze een dikke middelvinger op naar de kiezer. Wat in 2012 ook is gebeurd, herhaalt zich nu. De kiezer koos toen duidelijk voor N-VA, maar wij werden toen opzij gezet door de traditionele partijen."

"Opnieuw burgemeester in 2018"
Bij CD&V en sp.a wil uiteraard niemand bevestigen dat er voorakkoorden gesloten zijn. De nieuwe burgemeester zegt alleszins dat ze de ambitie heeft om ook na de verkiezingen van 2018 burgemeester te zijn. Dat sp.a het stadhuis terug zou krijgen, ontkent ze dus. "We willen nu vooral op een andere manier werken, open en transparant, wel degelijk een verschil met het vorige bestuur. In 2018 wil ik opnieuw burgemeester worden. Dat is de ambitie", aldus Vananroye.