Zo nam Vananroye Hasselt over

Hilde Claes en haar partij sp.a zijn in Hasselt de burgemeeserssjerp kwijtgespeeld. Gisteravond laat is de nieuwe burgemeester voorgesteld: Nadja Vananroye van CD&V, die gisterochtend nog schepen en OCMW-voorzitter was.

Na meer dan 24 uur onderhandelen was de kogel door de kerk en werd Nadja Vananroye voorgesteld als nieuwe burgemeester van Hasselt. Dat is best verrassend, want niemand had verwacht dat zij de sjerp van Hilde Claes zou overnemen. Buiten Hasselt is ze helemaal onbekend, in Hasselt kenden mensen haar als OCMW-voorzitter. Bovendien komt met Vananroye iemand van CD&V aan de macht in Hasselt, dat decennialang een rood bastion was.

Hilde Claes heeft nochtans hard gevochten voor haar positie als burgemeester, maar die bleek onhoudbaar. Er waren de beschuldigingen van belangenvermenging en vriendjespolitiek, en bovendien had ze zelf de aanval frontaal geopend door in een interview hard uit te halen naar twee partijgenoten. Haar ontslag is het einde van een tijdperk: de socialisten waren in Hasselt 22 jaar lang aan de macht, met wijlen Steve Stevaert als grote bezieler.

Claes gooide eigen ruiten in
In de nacht van woensdag op donderdag zag het ernaar uit dat Claes toch kon aanblijven. Ze had zich goed verdedigd en kon eigenlijk aanblijven. Maar toen legde ze een eis op tafel om ook na de gemeenteraadsverkiezingen nog aan te blijven. En dat kon niet voor haar eigen Hasseltse sp.a, en al zeker niet voor CD&V. En daarmee was haar lot bezegeld.

”Niet naar verleden kijken”
Met Vananroye komt nu een wit konijn aan het roer. Zelf geeft ze aan dat ze wil breken met de stijl van het verleden en een frisse wind door het stadhuis wil doen waaien. “Ik wil de partij bedanken voor deze kans. Het was op dit moment aan ons, we willen een nieuw beleid, een andere bestuursstijl. We willen wel niet te veel kijken naar het verleden, maar vooral zien hoe wij het gaan doen”, klinkt het.