Het hobbelig parcours van Hilde Claes

Met de keuze voor Nadja Vananroye (43) krijgt Hasselt voor het eerst sinds 2009 een nieuwe burgemeester. In haar zeven jaar aan het roer van de jeneverstad haalde haar voorgangster Hilde Claes (48) meerdere malen de nationale krantenpagina's. En dat was niet altijd omdat er goed nieuws te rapen viel.

Als dochter van oud-minister en voormalig NAVO-baas Willy Claes liep Hilde Claes meteen in de kijker toen ze in 2000 haar politieke carrière startte in de Hasseltse gemeenteraad. Na passages in het Vlaams Parlement en de Kamer werd ze in 2005 schepen. Het Hasseltse stadsbestuur werd toen dooreengeschud omdat burgemeester Steve Stevaert onverwacht de nieuwe Limburgse provinciegouverneur werd.

Na de verkiezingen van 2006 werd Claes gedeputeerde in de provincieraad, tot Stevaert in 2009 even onverwacht weer opstapte als gouverneur. De Hasseltse burgemeester Herman Reynders schoof door naar het Provinciehuis, waardoor Claes de burgemeesterssjerp mocht omgorden. De toen 42-jarige Claes werd zo de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van de stad Hasselt.

Steve Stevaert
Claes kwam aan het hoofd te staan van een afspiegelingscollege, een erfenis van Stevaert. Het kartel sp.a/Groen! had bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 een absolute meerderheid gehaald, maar nam ook CD&V/N-VA en VLD in de meerderheid op.

Eind 2011 kondigde Claes aan dat de afspiegelingscoalitie haar beste tijd had gehad. Een reportage van het VRT-programma Panorama had graaicultuur en vriendjespolitiek binnen de politiezone Hazodi aangetoond en Claes was zelf onder vuur komen te liggen voor de manier waarop ze het schandaal had aangepakt. De brede bestuurscoalitie had een sfeer van "ons-kent-ons" gecreëerd waardoor de Hasselaren hun vertrouwen in de plaatselijke politiek waren verloren, zei Claes.

Pukkelpopdrama
Enkele maanden voordien had de burgemeester nochtans lof geoogst voor de manier waarop ze reageerde op het Pukkelpopdrama. Op de festivalweide kostte een kort noodweer toen het leven aan vijf mensen. Verschillende anderen raakten gewond. Enkele slachtoffers dienden onder meer tegen de stad Hasselt een klacht in wegens schuldig verzuim, maar volgens het parket trof niemand schuld.

Na een tumultueuze eerste ambtstermijn hoopte Claes na de verkiezingen van 2012 aan te kunnen blijven als burgemeester. De socialisten en groenen - onder de kartelnaam Helemaal Hasselt - speelden hun absolute meerderheid kwijt, maar bleven met 33 procent van de stemmen wel de grootste. Er werd een coalitie gevormd met de CD&V van Ivo Belet, de N-VA werd de tweede partij maar belandde in de oppositie.

In 2015 haalt Claes ook met een privézaak het nieuws. Er werd bij haar borstkanker in een vroeg stadium vastgesteld. Intussen voelt Claes zich - althans fysiek - opnieuw kerngezond.