"Sp.a zit met heel groot probleem"

“Sp.a zit met een heel groot probleem.” Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez over de politieke situatie in Hasselt, waar de burgemeesterspositie van Hilde Claes (sp.a) wankelt.

Voor de socialisten is Hasselt niet zomaar een burgemeestersjerp. “Een grote stad in Vlaanderen waar er intern ruzie is, waar ze er niet uitgeraken – nota bene het bastion van het socialisme nog onder Steve Stevaert", zegt Karel Lattrez. "Daarnaast zijn er ook nog eens de problemen in Gent met de hele Optima-affaire rond burgemeester Daniël Termont. Het ziet er niet goed uit voor de partij.”

In Gent lagen de socialisten de afgelopen weken zwaar onder vuur nadat vragen werden gesteld over de banden tussen burgemeester Daniël Termont en de failliete Optima-bank. Termont moet zich nu verantwoorden voor een speciale commissie, maar het is duidelijk dat het vertrouwen in de burgemeester een flinke knauw heeft gekregen.

Claes gooide eigen ruiten in
Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke is intussen afgezakt naar Hasselt, naast sp.a-voorzitter John Crombez. “Twee kopstukken dus, dit is overleg op topniveau. Maar het gaat nog altijd moeilijk, terwijl het er afgelopen nacht eigenlijk goed uitzag voor burgemeester Claes”, zegt Karel Lattrez. “Ze had zich goed verdedigd en kon eigenlijk aanblijven. Maar toen legde ze een eis op tafel om ook na de gemeenteraadsverkiezingen nog aan te blijven. En dat kon niet voor haar eigen Hasseltse sp.a, en al zeker niet voor CD&V.”