Bourgeois valt van fiets door Vlaams Belang-actie

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is tijdens het Gordelfestival van zijn fiets gevallen door een actie van Vlaams Belang. Hij werd gehinderd door Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en viel vervolgens op de grond. Een cameraploeg van VTM NIEUWS filmde het hele incident.

Volgens Van Grieken reed de minister-president opzettelijk op hem af om voor het oog van de camera's een incident te creëren. Van Grieken had het daarbij over een "schwalbe" van Bourgeois. Die laatste hield dan weer voor dat Van Grieken voor zijn rijwiel was gaan staan en er geen rekening mee had gehouden dat hij moeilijk voet aan de grond kon zetten aangezien hij vastgeklikt zat in zijn pedalen.

Uiteindelijk hield de minister-president aan de valpartij niet veel meer over dan een schaafwonde. Toen zijn ketting weer op de tandwielen was geplaatst, kon het hoofd van de Vlaamse regering zijn fietstocht verderzetten.

Bekijk hieronder de volledige video:

"Altijd incidenten tijdens Gordel"
“Die gordel gaat altijd wel gepaard met wat incidenten, dat is intussen folklore geworden – spijkers op de weg, wat geroep, getrek en gesleur”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan Demeulemeester. “Maar als een minister-president zo ten val komt, dat is niet echt de bedoeling. Het Vlaams Belang zit daar zelf ook mee, want voorzitter Tom Van Grieken probeert net al een jaar lang het imago van zijn partij – dat imago van straatvechters – op te poetsen. Dit helpt natuurlijk niet.”

Incidenten
Vandaag vindt in de Vlaamse rand rond Brussel het jaarlijkse Gordelfestival plaats. Het is niet de eerste keer dat het evenement verstoord wordt door politieke protestacties.