Groen-parlementslid verlaat partij

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum verlaat Groen en gaat als onafhankelijke zetelen. "Ik wil voluit voor een totaalverbod op onverdoofd slachten blijven gaan, zonder de handrem op", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

De 35-jarige Leuvenaar speelt daardoor zijn zitje in de Senaat kwijt en zal ook geen tweede keer lijsttrekker kunnen worden in Vlaams-Brabant. "Dierenwelzijn is de reden dat ik in de politiek ben gestapt. Dan is het onverzoenbaar met mijn geweten om met de handrem op voor een verbod op onverdoofd slachten te strijden", aldus Sanctorum, die de komende drie jaar als onafhankelijke gaat zetelen in het Vlaams Parlement.

Sanctorum opende in maart de politieke discussie over het onverdoofd slachten door in eigen naam een wetsvoorstel voor een verbod in te dienen. Even leek daarover een politieke consensus in de maak, maar uiteindelijk haakte CD&V af. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft intussen als compromis de voormalige Boerenbond-topman Piet Vanthemsche aangesteld als bemiddelaar om te overleggen met de verschillende geloofsgemeenschappen.