Termont 3x op privévliegtuig Optima

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) heeft drie keer een privévlucht genomen in een jet gecharterd door Optima. Dat heeft hij zelf toegegeven tijdens de Optima-commissie, gisteravond in Gent. Slechts voor één vlucht is er een factuur om te bewijzen dat de stad de vlucht betaalde en niet Optima. 

In het stadhuis van Gent is gisterenavond de Optima-commissie van start gegaan. Burgemeester Daniël Termont (sp.a) werd daar aan de tand gevoeld over zijn banden met topman van Optima Jeroen Piqueur. Termont had eerder al aangegeven dat hij "onvoorzichtig" was geweest in zijn contact met het bedrijfsleven en Optima.

Gisteren werd duidelijk wat de Gentse burgemeester precies bedoelde met zijn "onvoorzichtigheden". Termont gaf toe dat hij in 2004, 2005 en 2006 drie privévluchten naar Cannes en Londen heeft genomen in een jet gecharterd door Optima. Termont legde bijhorende facturen op tafel.

Geen facturen van twee vluchten
Slechts voor één van drie vluchten kreeg de Stad Gent een factuur, met een bedrag van 594 euro. Voor een tweede vlucht heeft Optima "vermoedelijk" de kosten opgenomen in een ruimere factuur gestuurd naar de Stad Gent, maar die is tot nog toe niet opgedoken. "Eind juni, na een eerste overzicht te hebben opgemaakt van mijn contacten met de Optimagroep en Jeroen Piqueur, was ik in de vaste overtuiging dat ik mogelijk onvoorzichtig was geweest, gezien ik, in eerste instantie, geen factuur had van de twee professionele vluchten naar vastgoedbeurs MIPIM in Cannes met een gecharterd vliegtuig van de Optimagroep."

"De tijden zijn veranderd", stelde de burgemeester. "Met wat ik nu weet zou ik in 2006 aan de fractieleiders op voorhand gevraagd hebben of het oké was dat ik met Piqueur meevloog naar Cannes. Dat is de fout die ik gemaakt heb: dat ik de facturen niet heb gecontroleerd. Verder is er geen enkel concreet feit. Maar het is niet omdat er geen facturen gekomen zijn, dat er andere gunsten verleend zijn aan meneer Piqueur en aan de groep. Piqueur was geen goede vriend, wel een goede kennis, waar ik ook veel ruzie mee heb gemaakt."