Koç: "riep niet op tot haat en geweld"

Een emotionele Ahmet Koç reageerde vandaag bij VTM NIEUWS op het nieuws dat hij uit de sp.a wordt gezet voor zijn controversiële Facebookberichten na de couppoging in Turkije. “Het komt hard aan. Ik was 23 jaar toen ik voor de sp.a begon te werken. Ik heb mijn beste jaren aan de sp.a gegeven”, zegt hij. Dat hij opriep tot geweld en haat, ontkent hij met klem.

“Ik heb gezegd dat ik niet neutraal kan staan tegenover een staatsgreep, en dat ik de mensen heb opgeroepen zich te verenigen en de coupplegers geen kans te geven om hun plannen te laten slagen. Is dat oproepen tot geweld en haat? Nee.”

Zijn controversiële Facebookberichten waren ook niet bedoeld voor de Turken in België, zegt hij. “De coup heeft niet in België plaatsgevonden, maar in Turkije. Dus als ik de mensen oproep om de coupplegers geen kans te geven, is dat een boodschap die ik de wereld instuur richting Turkije."

“Geen overhaaste beslissingen nemen”
Gisteren nog lekte een brief van tien Turkse sp.a-mandatarissen waarin ze partijvoorzitter Crombez hard aanpakten. Als Koç uit de partij zou worden gezet, zouden ook zij hun conclusies trekken, klonk het. Mustafa Aytar, OCMW-voorzitter in Houthalen-Helchteren, was een van de schrijvers van de brief. Hij benadrukt vandaag dat er geen overhaaste beslissingen genomen moeten worden.

“Het is te vroeg om uitspraken te doen, we moeten eerst even de tekst van de tuchtcommissie afwachten”, zegt Aytar. Hij wijst er ook op dat de onlusten in Beringen niet de enige motivatie achter de beslissing waren – de tuchtcommissie zegt ook dat Koç zijn verplichtingen als mandataris niet nakwam. “Een tuchtcommissie wordt niet zomaar samen geroepen voor een Facebookbericht. Ik lees dat er blijkbaar heel wat andere aspecten zijn. Ik wil die graag grondig doornemen, en daarna moeten we samenzitten met de partijtop.”

Over de brief aan John Crombez benadrukt Aytar ook dat die nooit verzonden is. “Het ging louter om een ontwerpbrief, die nooit verzonden is. Die brief is dan wel gelekt in de media.”