Turks sp.a-lid Koç uit partij gezet

Het Limburgse provincieraadslid Ahmet Koç (sp.a) wordt uit de partij gezet. Dat is beslist door de tuchtcommissie van de sp.a, die daarmee reageert op de heisa die onstaan was nadat Koç enkele omstreden Facebookberichten had geplaatst na de staatsgreep in Turkije.

Koç werkte in het verleden op het kabinet van toenmalig minister Johan Vande Lanotte, maar was de jongste jaren voornamelijk regionaal actief. Momenteel is hij ondervoorzitter van de Provincieraad in Limburg. Na de mislukte staatsgreep in Turkije plaatste hij volgende boodschap op de sociale media: "Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen." Het raadslid zou ook betrokken zijn geweest bij de rellen rond een gebouw in Beringen dat gelinkt wordt aan de Gülen-beweging, maar dat ontkent hijzelf.

Eerder deze week stuurde een tiental sp.a-politici met Turkse roots nog een steunbrief voor Koç naar voorzitter John Crombez. Daarin dreigden ze ermee uit de partij te stappen als Koç zijn lidkaart moest inleveren.

Toch wordt de Limburger nu met onmiddellijke ingang uitgesloten als lid van sp.a. Als reden wordt gegeven dat het provincieraadslid op publieke fora uitspraken heeft gedaan die in strijd zijn met de waarden en de statuten van sp.a. "Als politiek mandataris dient hij een voorbeeldfunctie te vervullen, mensen te verenigen en de democratische waarden te respecteren en uit te dragen." De tuchtcommissie stelt daarnaast vast dat Koç al jarenlang de verplichtingen van zijn mandaat niet nakomt.

Bekijk ook: