Superrobot zal je straks observeren

De Staatsveiligheid en het leger hebben samen beslist om een intelligente superrobot aan te kopen, die binnen enkele jaren de sociale media zal screenen op ‘verdacht gedrag’. Nog nieuw is dat Belgen die in het buitenland verblijven tijdens de Vlaamse, Waalse en Brusselse verkiezingen voortaan tóch zullen kunnen stemmen. Dat heeft de federale ministerraad zopas beslist.

De Belgische Staatsveiligheid en het leger hebben samen hun schouders gezet onder de investering in een zogenaamde ‘superrobot’, een intelligent zoeksysteem die de inlichtingendiensten moeten helpen bij het speurwerk op het internet. De robot zal onder meer de sociale media screenen op verdachte uitspraken of verdachte personen.

“Vandaag moeten mensen manueel op zoek gaan naar personen, of dus specifieke zoekopdrachten ingeven", zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Wij gaan nu naar een systeem dat kan vertalen en op zoek kan gaan naar bepaalde woorden, of bepaalde personen. De robot zal de informatie ook delen met de verschillende diensten, en dat is toch wel een grote stap vooruit", aldus de minister.

Drie diensten zullen met de tool aan de slag kunnen gaan: de Staatsveiligheid, de inlichtingendienst van het leger (ADIV) en de federale politie. Elke dienst zal de software voor zijn eigen finaliteit kunnen gebruiken, maar omdat het om hetzelfde systeem gaat, verhoogt dat de efficiëntie en de mogelijkheid om samen te werken. De robot kost in totaal 22 miljoen euro en zou binnen een à twee jaar het web moeten afschuimen op 'verdachte gedragingen'.

Stemmen in het buitenland
Nieuw is ook dat Belgen die in het buitenland verblijven nu ook hun stem zullen kunnen uitbrengen bij de gewestverkiezingen. Tot nog toe konden Belgen in het buitenland enkel hun stem uitbrengen bij de federale verkiezingen. Kortom: Belgen die zich niet in België bevinden op het moment dat er Vlaamse, Waalse of Brusselse verkiezingen worden gehouden, zullen online kunnen stemmen. Het zou gaan over ongeveer 130.000 kiezers.

De wet moet wel nog in de Kamer worden goedgekeurd en moet dus een tweederdemeerderheid behalen. Dat zal wellicht nog voor de nodige spanningen zorgen, want oppositiepartij PS heeft zich altijd tegen het voorstel gekant.