Turkse sp.a'ers vallen Crombez aan in brief

Een tiental sp.a-mandatarissen van Turkse afkomst heeft een open brief geschreven aan sp.a-voorzitter John Crombez. Daarin maken ze duidelijk dat als provincieraadslid Ahmet Koç uit de partij wordt gezet, zij ook hun conclusies trekken. Dat schrijft Het Belang van Limburg.

Koç moet morgen voor de tuchtcommissie van de sp.a verschijnen, naar aanleiding van zijn uitlatingen na de staatsgreep in Turkije. Zo had het Limburgse provincieraadslid uit Beringen een aantal omstreden posts op Facebook geplaatst, waaronder: "Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen." Dat Koç zich nu voor een commissie moet verdedigen, komt bij de Turkse gemeenschap hard aan. 

Daarom hebben de Turkse sp.a'ers een straffe brief geschreven naar Crombez, waaruit blijkt dat de tuchtcommissie voor hen slechts "de druppel" is. Normaal gezien zou Crombez die brief moeten ontvangen nog voor de commissie samenkomt. 

Hoofddoekenverbod
Ze verwijzen in hun brief onder meer naar het hoofddoekenverbod dat Patrick Janssens als burgemeester van Antwerpen invoerde, maar ook naar de erkenning door het parlement van de Armeense genocide, die ze de "gebeurtenissen van 1915" noemen.

Wat hen ook dwarszit is de toelating die de Koerdische verzetsbeweging PKK kreeg om te demonstreren in Brussel zonder dat de partij daar op reageerde, en ze zijn niet te spreken over de manier waarop de partij omgaat met de mislukte staatsgreep. Ze missen empathie en medeleven voor de slachtoffers, en ze verwijten Crombez dat hij de staatsgreep niet zou hebben afgekeurd. Al die feiten maken het voor hen onmogelijk om de partij te verdedigen bij hun achterban.