Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Hele familie Borlée diep ontgoocheld

Het is nét niet geworden voor de 'Belgian Tornados'. De estafetteploeg met de drie broers Borlée en Julien Watrin liep een uitstekende finale, zette ook het Belgisch record weer een stuk scherper, maar strandde op een zucht, drie honderdsten, van brons. Het goud was voor de Verenigde Staten.

Heel de familie verzamelde na de wedstrijd. Zussen Olivia en Alisia kwamen hun broers onmiddellijk troosten, want na de net gemiste medaille was de ontgoocheling erg groot.

"Over streep gegooid"
Dit is een grote ontgoocheling. Het was een grootse wedstrijd, zo moet je het zien, dat is sport”, zegt Kevin Borlée. Toch geloofde hij er tijdens die laatste rechte lijn nog in: “Je moet er altijd in geloven. Ik heb me over de streep gegooid. Het verschil is echt niets, en toch heel veel.”

Ook zijn broer Jonathan en Dylan reageerden erg ontgoocheld. “Het scheelt weinig en toch is het verschil enorm. We hebben ons niets te verwijten, we hebben echt alles gegeven. We waren echt goed. Maar dit is echt moeilijk”, zei Jonathan Borlée na afloop.

"Erg moeilijk"
“We moeten dit aanvaarden. We zijn leeuwen en we komende de volgende jaren nog sterker terug. Dat verzeker ik. Niemand geloofde dat we zo'n snelle tijd konden lopen met alle problemen die we gehad hebben. Maar we deden het toch. We mogen fier zijn, ondanks de grote ontgoocheling. Het is moeilijk om hiermee om te gaan”, zei Dylan Borlée.

Ook bij vader Jacques zat het diep, maar toch is hij erg fier op de estafetteploeg. “Het is tegelijkertijd uitzonderlijk en moeilijk te verwerken. Ze zijn van erg ver gekomen en verdienden die medaille. Da's de vader die spreekt. Ze hebben het toch maar gedaan. Het zijn echte kampioenen en ik ben er erg fier op.”

Drie honderdsten
Met 2:58.52 deden de Tornados 73 honderdsten af van het Belgische record dat ze vrijdag in de reeksen liepen. De Amerikanen Arman Hall, Tony McQuay, Gil Roberts en Lashawn Merritt wonnen goud in 2:57.30, voor Jamaica (2:58.16) en de Bahama's (2:58.49).