"Niks mis met voorstel boerkiniverbod"

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA), reageert op het debat binnen zijn partij over de vrije meningsuiting en de invoering van een boerkiniverbod: "Zo’n zaken worden beter eerst intern besproken en dat gaan we ook doen", aldus Francken.

Francken ziet wel geen graten in de voorstellen ten gronde: "Ik vind dat je als politicus mag zeggen dat je een boerkini niet aanvaardbaar vindt in onze democratie. Hoe dat wettelijk moet ingevoerd worden, dat is dan een andere discussie, maar als politicus ben je verkozen om de grote lijnen uit te zetten."

Hendrik Vuye van N-VA loste gisteren een bommetje binnen zijn eigen partij. Hij haalde een aantal voorstellen van partijgenoten onderuit omdat ze "niet verstandig zijn". Bijvoorbeeld het idee om de vrije meningsuiting te beperken als het over terrorisme gaat. Een voorstel dat voorzitter Bart De Wever openlijk verdedigt. Of het verbod op boerkini's, dat N-VA deze week nog lanceerde. Allemaal wettelijk niet haalbaar, zei Vuye gisteren, en veel te ondoordacht.