Vuye zorgt voor heibel binnen N-VA

Hendrik Vuye van N-VA lost een bommetje binnen zijn eigen partij. Hij haalt een aantal voorstellen van partijgenoten onderuit omdat ze "niet verstandig zijn". Bijvoorbeeld het idee om de vrije meningsuiting te beperken als het over terrorisme gaat. Een voorstel dat voorzitter Bart De Wever openlijk verdedigt. Of het verbod op boerkini's, dat N-VA deze week nog lanceerde. Allemaal wettelijk niet haalbaar, zegt Vuye, en veel te ondoordacht.

Hendrik Vuye doet wat je nauwelijks ziet of hoort binnen de N-VA: voorstellen van partijgenoten onderuithalen. Vooral het idee om de vrije meningsuiting te beperken kan niet, vindt hij. Zelfs niet bij haatpredikers of terroristen. Het was een voorstel van Peter De Roover, fractieleider van N-VA in de Kamer.

Vrije meningsuiting
Goed om te weten: Vuye moest van de partij stoppen als fractieleider, De Roover volgde hem op. Die kreeg de steun van zijn voorzitter toen het ging over de beperking van de vrije meningsuiting.

Bart De Wever zei in juli dit jaar nog: “Er zijn ook andere ideologieën die verboden zijn, zoals het nazisme. Als u actief sympathiseert en u draagt symbolen, dan bent u strafrechtelijk aansprakelijk. Mijn voorstel is om IS op dezelfde manier te behandelen, ze zijn ook geen haar beter.”

Rechtser
De afgelopen weken deed N-VA heel goed haar best om zich als rechtse partij te profileren, omdat ze zien dat Vlaams Belang opnieuw haar kiezers inpikt. Zo was er ook het voorstel om boerkini’s te verbieden bij moslima’s in zwembaden of op stranden. Volgens Vuye is ook dit niet onderbouwd en niet haalbaar.