Dewinter: "Doodstraf kan uw leven redden"

Vlaams Belanger Filip Dewinter probeert zijn voorstel voor de invoering van de doodstraf te herlanceren na de uitspraken van strafpleiter Pol Vandemeulebroucke. Die zei gisteren in een interview: “Voer de doodstraf in voor terroristen. Het zit in hun DNA om onze samenleving te verwoesten." Dewinter tweette daarop: “De doodstraf kan uw leven redden”.

Strafpleiter Pol Vandemeulebroucke raakte bekend als advocaat van Hans Van Themsche, die in 2006 een tweejarige peuter en haar Malinese oppas doodschoot in Antwerpen. In een interview vroeg hij zich af waarom we nog moeite zouden moeten steken in mensen die nooit meer deel zullen uitmaken van de maatschappij.

"Het is een nieuw type crimineel, waar ons gewoon rechtssysteem niet op toegepast kan worden. Is het dan humaner om ze voor de rest van hun leven in een Belgische Guantanomo Bay of onder de grond te steken?" Met dat laatste verwijst hij naar een speciale afdeling van de gevangenis van Brugge, waar terreurverdachten in de afdeling hoge veiligheid verblijven.

Trots op hun daden
Terroristen die trots zijn op hun daden en roepen dat ze een aanslag zo opnieuw zouden plegen, zullen niet meer tot inkeer komen, denkt de strafpleiter. "We kunnen er dan maar beter een einde aan maken." En daar is Vlaams Belanger Filip Dewinter het volledig mee eens.

Vlak na de aanslagen in Brussel riep Dewinter de media bij elkaar met voorstellen om het terrorisme aan te pakken. Eén ervan was de doodstraf opnieuw invoeren. Omdat er geen vijf parlementsleden werden gevonden die het voorstel steunden, werd het afgeschoten nog voor het besproken kon worden in het parlement. Na de uitspraken van Vandemeulebroucke zag Dewinter zijn kans om zijn voorstel over de doodstraf opnieuw aan te halen. Hij tweette: “De doodstraf kan uw leven redden”.