Dossier Terreurdreiging

"Voer doodstraf voor terroristen in"

"Voer de doodstraf in voor terroristen. Het zit in hun DNA om onze samenleving te verwoesten." Dat zegt strafpleiter Pol Vandemeulebroucke in een interview met De Standaard en herhaalt hij aan VTM NIEUWS. Vandemeulebroecke raakte bekend als advocaat van Hans Van Themsche, die in 2006 een tweejarige peuter en haar Malinese oppas doodschoot in Antwerpen.

Vandemeulebroucke ziet niet in waarom we nog moeite zouden moeten steken in mensen die nooit meer deel zullen uitmaken van de maatschappij. "Het is een nieuw type crimineel, waar ons gewoon rechtssysteem niet op toegepast kan worden. Is het dan humaner om ze voor de rest van hun leven in een Belgische Guantanomo Bay of onder de grond te steken?" Met dat laatste verwijst hij naar een speciale afdeling van de gevangenis van Brugge, waar terreurverdachten in de afdeling hoge veiligheid verblijven.

Doodstraf voor wie niet tot inkeer komt
De doodstraf zou enkel ingevoerd moeten worden voor mensen "op wiens harde schijf het vernietigen van onze maatschappij staat", vindt Vandemeulebroucke, en daar zit het verschil met andere moordenaars. "Daar vallen mensen als Hans Van Themsche niet onder. Hij is geen psychopaat en heeft zijn daden gepleegd onder invloed van van zijn autismespectrumstoornis", zegt hij.

Terroristen die trots zijn op hun daden en roepen dat ze een aanslag zo opnieuw zouden plegen, zullen niet meer tot inkeer komen, denkt de strafpleiter. "We kunnen er dan maar beter een einde aan maken."

"Kan gerechtelijk niet"
Zijn collega Walter Damen reageert op de uitspraken van Pol Vandemeulebroucke: "Om te beginnen is het onmogelijk om de doodstraf terug in te voeren, het is compleet in strijd met alle Europese verdragen."

Daarnaast gaat Damen persoonlijk ook niet akkoord met de mening van Vandemeulebroucke. "Ik geloof wel dat terroristen hun plaats in de samenleving kunnen terugwinnen, maar daarvoor is wel heel wat werk nodig. Er spelen heel wat factoren mee. De strafuitvoeringsrechtbank moet dan ook bekijken wanneer terroristen klaar zijn met hun rehabilitatie en hun plaats in onze samenleving terug kunnen innemen. Het kwaad zit niet in hun DNA", aldus Damen.

Binnen de regering is te horen dat de doodstraf in België al lang geleden is afgeschaft en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet toelaat dat de straf opnieuw wordt ingevoerd.