Dossier Terreurdreiging

De Wever wil "gewapend bestuur"

Burgemeesters, politie en staatsveiligheid moeten makkelijker informatie kunnen inwinnen en preventief kunnen optreden. Dat zegt N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever in een interview met de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Hij wil werk maken van een 'Patriot Act' naar Amerikaans voorbeeld.

"Het is toch te gek dat ik enkel kan optreden nadat er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd, terwijl ik weet waar de geradicaliseerde jongeren zitten. Ik kan geen verdachte huizen sluiten, ik mag geen gsm's laten afluisteren of iemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur kan dat wel."

Patriot Act
Daarom bereidt de Antwerpse burgemeester wetgevende initiatieven voor om na de vakantie een Patriot Act op de regeringstafel te leggen, naar analogie van de wetgeving die er in de VS kwam na de aanslagen van 11 september 2001. "Dit is een absolute prioriteit", zegt hij.

Daarnaast maakt De Wever werk van een reeks andere voorstellen. Zo wil hij dat sympathie voor IS verboden wordt, dat de financiering van de moskeeën wordt herbekeken en dat Syriëstrijders opgesloten kunnen blijven. Tot slot laat hij weten dat zijn partij niet in een volgende regering zal stappen als er geen verbod komt op onverdoofd slachten.