Demir: "Je bent ofwel Turk, ofwel Belg"

"Ofwel ben je Turk, ofwel Belg." Met die uitspraak wil Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) de dubbele nationaliteit ter discussie stellen. "Ik kan alleen maar vaststellen dat de integratie is geflopt", zegt Demir nog in een interview in Het Belang van Limburg. Coalitiepartner CD&V reageert scherp, en zegt dat N-VA eens goed moet nadenken wat ze wil.

Met haar uitspraak verwijst Demir naar de situatie die in ons land ontstond na de staatsgreep in Turkije. Toen kwamen in Beringen heel wat mensen op straat om te protesteren voor een huis van aanhangers van Fethullah Gülen, de prediker die volgens president Erdogan achter de staatsgreep zit. "Dat zijn mensen die hier zijn geboren, maar zijn die nu Belg of Turk? Ze hebben de dubbele nationaliteit, maar dat systeem moeten we herbekijken".

Turk of Belg
Demir verwijst naar Duitsland, waar de dubbele nationaliteit al is afgeschaft. Toch houdt ze een slag om de arm: "De eerste generatie, die in Turkije is geboren, mag uiteraard de dubbele nationaliteit behouden", zegt ze. Maar de tweede en derde generatie zou volgens haar moeten kiezen:  "Wie zie je rel schoppen? Dat zijn de mensen van de tweede of de derde generatie. Wie hier is geboren, moet kiezen: Turk of Belg", aldus Demir. 

De Genkse politica heeft zelf ook de dubbele nationaliteit, maar heeft naar eigen zeggen al sinds haar tienerjaren geen reispas meer voor Turkije. Ook haar papieren heeft ze nooit meer vernieuwd. "Als ik naar Turkije reis, gebruik ik mijn Belgisch paspoort."

Prostitutie
De uitspraken van Demir zijn opmerkelijk, gezien de grote Turkse gemeenschap in haar thuisstad Genk. Een op de tien inwoners van Genk is namelijk van Turkse origine. "Ik prostitueer mij niet voor stemmen, dat gebeurt al te vaak in de politiek. Partijen als CD&V en sp.a gebruiken hun Turkse mandatarissen puur voor hun stemmen, vind ik", vervolgt Demir nog.

Beke: "N-VA moet nadenken wat het wil"
"Men moet goed nadenken wat men wil. Twee weken geleden kondigde N-VA nog aan dat de partij gemakkelijker de Belgische nationaliteit wil afnemen van veroordeelde terroristen. Dat kunnen we begrijpen. Maar als je de dubbele nationaliteit afvoert, dan zijn zulke mensen allemaal Belgen en kan je hen niet terugsturen." Zo reageert Wouter Beke (CD&V) op het voorstel van Demir.

Beke vindt het naar eigen zeggen logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft. "De keuze voor een nieuwe nationaliteit is een positieve keuze. Wie die maakt, aanvaardt ook een aantal consequenties. Het is een teken van integratie en van gehechtheid aan je land. Vanuit die optiek lijkt het ons logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft."

De praktijk is echter minder evident, volgens de CD&V-voorzitter. Er zijn immers landen, zoals Marokko, Syrië of Turkije, die niet toestaan dat mensen die van daar komen hun nationaliteit opgeven. Ook die landen zouden dus hun wetgeving moeten aanpassen. Daarnaast hebben ook veel Belgen die in het buitenland verblijven de dubbele nationaliteit, brengt Beke in herinnering.