"Duits scenario niet simpel te voorkomen"

Het is schrikwekkend wat er in Duitsland gebeurt. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vanop vakantie in Spanje. Francken wil er alles aan doen om te vermijden dat het ook bij ons gebeurt: dat aanhangers van IS zich onder de asielzoekers mengen. Maar dat is niet gemakkelijk.

"We hebben al heel wat gedaan om een betere screening te doen van de asielzoekers. In plaats van één screening toen ik begon zijn er nu vier screenings", aldus Francken. "Daarnaast hebben we ondertussen bijna duizend asielmedewerkers in de asielcentra opgeleid om snel tekenen van radicalisering te kunnen detecteren. En ook te melden, er is een meldpunt opgericht."

Vooral bij Syriërs is het belangrijk om te ontdekken of er zich ook sympathisanten van IS hebben gemengd onder de asielzoekers. Een deel daarvan heeft natuurlijk geparticipeerd en geeft ook steun aan IS en dat gedachtengoed. Dat is een feit.

"Dat is natuurlijk een zeer gevaarlijke groep. Het is altijd de kunst om te achterhalen aan welke kant zij stonden. Dat is waar we volop mee bezig zijn. Daarom dat we ook al een aantal mensen hebben kunnen intercepteren. Een deel daarvan zit ook in de gevangenis."