Dossier Staatsgreep Turkije

"Europa moet harder zijn tegen Turkije"

John Crombez (sp.a) vindt dat Europa harder moet optreden tegen Turkije naar aanleiding van de ontwikkelingen in het land. "Alles wat nu voor Turkije echt belangrijk is, zoals de visumaanvragen voor vrij verkeer voor mensen vanuit Turkije naar Europa: zet dat gewoon stop", zegt hij in VTM NIEUWS.

Binnen zijn partij onderneemt Crombez alvast actie. Naar aanleiding van de opruiende taal van Limburgs provincieraadslid Ahmet Koç, startte hij onmiddellijk een procedure. "Iedereen die opruiende taal heeft, vind ik absoluut niet kunnen. Dit moeten we hard de kop indrukken", zegt hij.

Koç deed een opmerkelijke oproep tijdens de couppoging in Turkije. Hij riep mensen op om op straat te komen uit protest. In Beringen liep het protest nadien uit de hand. Nadien distantieerde hij zich van het geweld en zei dat hij zich niet tot de Turken in ons land richtte. Ook zei hij dat hij Erdogan geen dictator vindt.

"Turkije heeft geen dictatuur nodig"
Ook Meyrem Almaci (Groen) is erg bezorgd over wat er zich in Turkije afspeelt. In tegenstelling tot andere Vlaamse politici van Turkse origine reageerde zij zeer scherp. "Turkije heeft géén militaire dictatuur nodig, maar een presidentiële dictatuur is ook geen goed idee", zegt ze, "Wat mijn collega's van Turkse origine betreft: ik kan niet voor hen spreken.