Dossier #STEM2018

2 op de 3 willen andere coalitie na verkiezingen 2019

Twee op de drie Belgen vinden niet dat de huidige federale coalitie (N-VA, CD&V, Open Vld en MR) onder leiding van Charles Michel, na de verkiezingen van 2019 moet doorregeren als dat kan. Dat blijkt uit De Grote Peiling die Ipsos uitvoerde in opdracht van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir.

De Vlaamse kiezers zijn iets trouwer aan de regeringscoalitie van N-VA, CD&V, Open Vld en MR. Slechts iets meer dan de helft van de respondenten (57 procent) vindt niet dat de coalitie verder moet regeren als dat kan.

Politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent) vindt dat de regering-Michel het aan zichzelf heeft te wijten. “De meerderheid van de Vlamingen wil regering-Michel II niet. Ik denk dat het heel veel te maken heeft met de lelijke manier waarop de regering aan politiek heeft gedaan. Eigenlijk was Michel I antireclame voor de politiek en ik denk dat veel Vlamingen dat niet meer willen.”

"Nog één jaar"
“Het is nog vroeg, het is nog één jaar tot de verkiezingen, nog één jaar om de mensen te overtuigen van ons beleid. Ik vind dat Charles Michel een goeie premier is en ik heb sowieso liever een liberaal dan opnieuw een Waalse socialist”, zegt vicepremier Alexander De Croo (Open Vld).

(Meer onder de grafiek)

"Beetje vreemd"
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) begrijpt de uitslag van de peiling niet. “Het is toch een beetje vreemd. Lagere lasten, behoud van koopkracht, een ander veiligheidsbeleid en een streng maar rechtvaardig migratiebeleid: dat zijn dingen die de Vlamingen gevraagd heb. Het alternatief is de PS opnieuw aan zet, dat is het tegenovergestelde.”

Bij CD&V zijn ze ervan overtuigd dat het tij nog zal keren tegen de parlementsverkiezingen van volgend jaar. “Het is een momentopname van de mensen die erop antwoorden. Ik ben ervan overtuigd dat in mei 2019 wij al heel wat dossiers zullen hebben opgelost en dat het antwoord op een nieuwe peiling anders is”, zegt vicepremier Kris Peeters.

Brussel
De mening van de Brusselaar ligt in lijn met het Belgische resultaat. Twee op de drie kiezers (66 procent) zien de regering-Michel liever niet doorregeren na de verkiezingen in 2019, als dat zou kunnen.

Wallonië
In Wallonië is de steun voor de huidige coalitie kleiner. Daar wil amper een kwart van de participanten dat de coalitie blijft regeren na de verkiezingen van 2019.

Meer resultaten van De Grote Peiling:

Peilingen zijn geen wetenschappelijk onderbouwde voorspellingen, en vaak alleen maar een momentopname, die beïnvloed wordt door de actualiteit en recente gebeurtenissen. Ze schetsen dus alleen maar hoe de politieke kaarten vandaag liggen. Door de foutenmarges focussen we vooral op significante schommelingen en verschuivingen, niet alleen op de cijfers zelf.