Beke: “Wil geen herfederalisering”

“Ik ben absoluut geen vragende partij voor een herfederalisering”. Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in de studio van VTM NIEUWS. Daarmee gaat de burgemeester van Leopoldsburg lijnrecht in tegen het voorstel van vice-premier Alexander De Croo (Open Vld) om bepaalde bevoegdheden terug naar het federale niveau over te hevelen.

“Ik begrijp ook niet goed waar die vraag vandaan komt,” is Beke scherp. “We hebben afgesproken dat we in deze regering vijf jaar aan het sociaal-economische gaan werken. Bovendien komen we uit een periode dat België alles organiseerde. We hebben toen bruggen gebouwd waar geen wegen passeerden, we hebben metrostations gebouwd waar er geen metrostellen passeren, we hebben havens gebouwd waar geen boten passeren."

De wafelijzerpolitiek, waarbij investeringen in Vlaanderen of Wallonië gekoppeld werden aan een even grote investering aan de andere kant van de taalgrens, "heeft onze staatsschuld doen exploderen," aldus Beke.

"PS nodig voor nieuwe staatshervorming"
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet vorige week verstaan werk te willen maken van een zevende staatshervorming na 2019. Wouter Beke laat er geen twijfel over bestaan hoe dat zal moeten gebeuren. “Ik zie elke week dat de N-VA en Open Vld zich verkneukelen aan het feit dat de PS in de oppositie zit. Wel, het zal net die partij zijn die je als eerste zal moeten uitnodigen om daaraan mee te werken."

Een nieuwe staatshervorming ziet hij dan ook niet meteen gebeuren. “Ik heb anderhalf jaar onderhandeld om BHV te splitsen en de zesde staatshervorming uit te voeren. Maar degene die spreken over een nieuwe staatshervorming, die moeten wel weten dat je daar in het parlement een tweederdemeerderheid voor nodig hebt.”

"Spanningen uit Turkije niet naar ons land importeren"
De mislukte coup in Turke brengt ook in ons land heel wat beroering teweeg. In Beringen bijvoorbeeld daagde een massa mensen op aan het gebouw van de Gülen-beweging.

“De problemen en spanningen die er in Turkije zijn – tussen de Turken en de Koerden, tussen de aanhangers van Erdogan en de degenen die daartegenover staan – die moeten daar blijven,” zegt Beke daarover. “We moeten die absoluut niet importeren in ons land. We moeten proberen in ons land samen te leven met mensen die hier geboren en getogen zijn, en mensen die hier als nieuwkomer zijn of al een paar generaties hier aanwezig zijn.”

"Stabiliteit Turkije ook voor ons van belang"

Wouter Beke benadrukte in de studio van VTM NIEUWS ook dat het voor ons land van groot belang is dat de rust in Turkije snel weerkeert. “Wat we goed moeten beseffen, in ons eigen land en in heel Europa, is dat Turkije een belangrijk land is – en dat de stabiliteit in Turkije en in die regio voor onze veiligheid van enorm groot belang is.”

Daarbij kijkt Beke verder terug dan de gebeurtenissen van deze week. “We hebben nu die staatsgreep gehad, maar Turkije is de voorbije maanden verschillende keren ook een aantal aanslagen te beurt gevallen. De spanningen die er zijn tussen de aanhangers van Erdogan en anderen, dat is natuurlijk wel zorgwekkend.