'PLAN BE' krijgt langs alle kanten kritiek

Coalitiepartners N-VA en CD&V reageren met een duidelijk 'njet' op het voorstel van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo om bepaalde bevoegdheden te herfederaliseren. Zowel voor de Vlaams-nationalisten als voor de christendemocraten zullen ook toekomstige staatshervormingen eenrichtingsverkeer blijven.

De Croo stelde gisteren voor na te denken over de herfederalisering van enkele bevoegdheden naar het federale, Belgische niveau. Hij opperde daarbij het mobiliteitsbeleid, het milieu- en energiebeleid en buitenlandse handel.

Kern van het probleem
N-VA-fractieleider Peter De Roover is niet akkoord maar ook allerminst onder de indruk. "Hij wil vier bevoegdheden weer naar België overdragen. Dat is een bijzonder mager beestje en zal de doeltreffendheid van de kromme Belgische staatsstructuur uiteraard niet fundamenteel wegwerken", zo reageert hij op zijn blog.

Volgens De Roover raakt De Croo niet aan de kern van het probleem. "Hij wil wat schuiven in de marge en dus een klein beetje minder Vlaanderen. Wij willen veel minder België omdat gerommel in de marge geen soelaas biedt", klinkt het nog. 

Debat niet aan de orde
Ook CD&V vindt herfederalisering geen goed idee. "Sommigen lijken te vergeten waarom we de staatshervormingen gemaakt hebben. Dat was net om blokkeringen weg te werken", reageert Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. De CD&V'er noemt het een illusie te denken dat Vlaamse en Franstalige ministers na herfederalisering geen rekening gaan houden met de gevoeligheden in hun eigen regio.

Voor de christendemocraten is het debat nu trouwens niet aan de orde. "We hebben wel andere katten te geselen", zo verwijst Verherstraeten naar de economie, het begrotingswerk en de veiligheid. "We zijn bovendien de zesde verdieping nog aan het bouwen. We zijn nog volop bezig met de implementatie van de staatshervorming en het uittekenen van nieuw beleid."

Voorstander
Het cdH heeft wel oren naar het pleidooi van Open Vld. Kamerfractieleidster Catherine Fonck denkt bijvoorbeeld aan mobiliteit en klimaat. Tegelijk dringt ze aan op meer transparantie. Het cdH is zelf "geen vragende partij voor een nieuwe staatshervorming", zegt ze. "Maar wanneer ik bepaalde uitspraken hoor, weet dat er geheime Atoma-schriftjes bestaan en de drang van N-VA naar het einde van België ken, dan zouden we beter naar meer politieke slagkracht gaan en dus herfederaliseren, te beginnen met bepaalde domeinen zoals klimaat en mobiliteit."

"Communautaire spanning smeult als heidebrand"
"De communautaire spanning is nooit veraf in ons land", zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. "Het smeult als een heidebrand en bij de minste windvlaag flakkert het weer op. Het idee van herfederalisering is niet nieuw, maar is nu weer opgepikt. En dat ligt altijd heel erg gevoelig. Het is zeker dat er een nieuwe staatshervorming komt, maar de vraag is wanneer."

Bekijk ook: