"België werkt niet, tijd voor 'PLAN BE'"

Binnen de liberale partijen (Open Vld en MR) ontstaat een nieuwe beweging die streeft naar meer België en dus minder regionalisering. Dat schrijft De Standaard. Gisteren was het nog vicepremier Alexander De Croo die pleitte voor herfederalisering, nu lanceren twee liberale burgemeesters PLAN BE. “Plan A, de ontmanteling van de federale staat, heeft zijn limieten bereikt”, klinkt het.

Twee liberale burgemeesters Tim Vandenput (Hoeilaart, Open Vld) en Christophe Dister (Terhulpen, MR), lanceren eind augustus een beweging die volledig ingaat tegen de huidige politieke stroom: PLAN BE. "De ontmanteling van de federale staat, plan A zeg maar, heeft zijn limieten bereikt. Het is tijd voor PLAN BE: starten met een wit blad, en België opnieuw indelen", zegt Vandenput.

Lijnrecht tegenover N-VA
Concreet houdt het in dat er voor sommige domeinen weer meer vanuit de federale regering gewerkt wordt en minder vanuit de regio’s. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) opende gisteren de debatten met vier voorbeelden: mobiliteit, veiligheid, energie en klimaat en buitenlandse handel. Dat staat lijnrecht tegenover wat coalitiepartner N-VA wil en op 11 juli nog eens sterk benadrukte: een verdere regionalisering.

Er komt een website, een blog, een oproep op sociale media en burgerparticipatie. Dat Vandenput als Open Vld'er een herfederaliseringsbeweging lanceert, is voor de partijtop geen probleem, al wil Rutten het debat pas voeren als het zich stelt.