Michel: "Uitspraak Bourgeois ongepast"

Premier Charles Michel (MR) vindt de uitspraken van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) respectloos en ongepast. Bourgeois zei gisteren in VTM NIEUWS dat de taalgrens ook een stakingsgrens is geworden, en dat de Vlamingen daarop spuwen. Dat wordt hem zwaar aangerekend, zelfs door z'n eigen coalitiepartners. Het ging vanmorgen alleen daarover op het stadhuis van Brussel, waar het Vlaams parlement 11 juli viert. Bourgeois zelf is de heisa rond zijn uitspraak beu.

Er ging in het Brusselse stadhuis behoorlijk wat speeksel verloren aan de spuwen-uitspraak die Vlaams minister-president Geert Bourgeois gisteren deed. Volgens Bourgeois zelf is de commotie overtrokken. "Het ging om één zinnetje in een heel interview. Ik denk dat er intussen genoeg speeksel over dat ene zinnetje is gevloeid", aldus Bourgeois. De minister-president herhaalde dat hij nooit zou spuwen op mensen en dat zijn uitspraak vooral bedoeld was om het beeld te versterken dat de Vlamingen genoeg hebben van de "ideologisch-geïnspireerde stakingen".

Bourgeois blijft erbij dat er een groot verschil is tussen de manier waarop de Vlamingen en Walen zijn omgegaan met de stakingen. Dat zijn woordgebruik als provocatief kan ervaren worden, keert Bourgeois om: "De provocatie komt van de wilde stakers, niet van mij".

Harde kritiek
Bourgeois kreeg na zijn uitspraak heel wat commentaren te verwerken. Ook premier Michel was niet opgezet met de uitspraak. "Dit is niet het taalgebruik voor een minister-president. Dit is een evident gebrek aan respect. Maar ik begrijp dat hij zijn woorden intussen heeft genuanceerd. Wat voor mij telt zijn de maatregelen die men neemt voor de mensen. De polemiek interesseert mij niet". Dat zei Michel voor aanvang van de 11 juliviering in het Brusselse stadhuis.

  • Lees ook: Bourgeois zorgt voor 'spuwrel'
  • 11 juli gekaapt?
    De Vlaamse feestdag werd vandaag volledig overschaduwd door de uitspraak van Bourgeois. “Zelfs binnen de Vlaamse regering was men behoorlijk geschrokken na de uitspraak”, zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van Den Bogaert. “Bij de andere partijen heerst het gevoel dat N-VA met de uitspraak 11 juli heeft gekaapt.”

    Bekijk ook: