Bourgeois zorgt voor 'spuwrel'

De uitspraken die Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vanmiddag in de VTM NIEUWS-studio deed naar aanleiding van de 11 julitoespraak zijn bij sommige politici in het verkeerde keelgat geschoten. "Vanuit CD&V 'spuwen' we niet op mensen, ook niet als we het niet eens zijn met bepaalde keuzes die aan de andere kant van de taalgrens worden gemaakt", zegt Hilde Crevits (CD&V). 

Aan de vooravond van zijn 11 julitoespraak in Kortrijk vanavond deed minister-president Geert Bourgeois al enkele communautaire uitspraken in de studio van VTM NIEUWS vanmiddag. Zo zei hij dat de grondwet in 2019 moet herzien worden en dat Vlaanderen meer bevoegdheden moet krijgen. "De communautaire tegenstellingen zijn niet verdwenen, integendeel", zei Bourgeois. "De taalgrens is een stakingsgrens geworden en Vlamingen spuwen daarop." Vooral die laatste spuwen-uitspraak deed hier en daar de wenkbrauwen fronsen.

"Wij 'spuwen' niet"
Dat was blijkbaar ook het geval bij viceminister-president Hilde Crevits. Zij benadrukt in een reactie dat Bourgeois in eigen naam spreekt en dat het dus niet gaat om een verklaring namens de Vlaamse regering. Bepaalde bekommernissen, bijvoorbeeld over de artsencontingentering, deelt Crevits wel. "Maar vanuit CD&V 'spuwen' we niet op mensen, ook niet als we het niet eens zijn met bepaalde keuzes die aan de andere kant van de taalgrens worden gemaakt", aldus Crevits.

"Taalgebruik van Trump en Farage"
Ook Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) reageerde verontwaardigd: “Dit is niet het taalgebruik dat je verwacht van een minister-president. Het taalgebruik doet eerder denken aan dat van de Donald Trumps en Nigels Farages van deze wereld”, aldus Bothuyne. "Waarom zegt hij niks over Vlaanderen als een sterke en zelfbewuste deelstaat van België? Vlaanderen heeft er bevoegdheden bijgekregen waarmee je perspectief kan bieden aan de Vlamingen.

"Waarom moet het dan gaan over spuwen op de ander?", vraagt Bothuyne zich af. "En als je dan toch nieuwe bevoegdheden wil, is het laatste wat je moet doen spuwen op degene met wie je in dialoog zou moeten gaan. Op een Vlaamse feestdag mag het gerust gaan over het Vlaamse zelfbewustzijn, maar dat kan wat mij betreft best zonder te spuwen op de ander."

Uitspraak kaderen
We moeten beseffen dat dit een Vlaamse feestdag is en dat de Vlaams minister-president een Vlaams nationalist is", zegt minister Bart Tommelein (Open Vld). Tommelein tilt niet zwaar aan de harde taal die Geert Bourgeois sprak in het VTM NIEUWS vanmiddag. "Socialisten op 1 mei zijn ook straf, op Rerum Novarum zal het ACV ook wat straffere taal spreken", zegt Tommelein. We moeten het volgens de minister kaderen in een 11mei-toespraak. "Het zijn ook zijn bewoordingen, hij heeft het niet gezegd namens de Vlaamse Regering", voegt Bart Tommelein er nog aan toe.

"Trieste minister-president"
Ook vanuit de oppositie komt er kritiek. "Minister-president Geert Bourgeois maakt er stilaan een slechte gewoonte van om op 11 juli tegen de mensen te communiceren in plaats van voor de Vlamingen. Het wordt een steeds triestere minister-president", zo reageert sp.a-voorzitter John Crombez. "In plaats van op de Vlaamse feestdag positieve dingen te zeggen over de Vlamingen, kiest hij ervoor om iets negatief te zeggen over anderen. Dat betreur ik", zegt Crombez.

"Ook zijn claim voor extra bevoegdheden klinkt steeds holler. Kijk naar de slechte manier waarop deze Vlaamse regering omgaat met het miljardendossier van de kinderbijslag. En dan als minister-president nog uithalen naar experten die opmerkingen hebben bij die hervorming. Het is schabouwelijk. Dit is gewoon een kleine minister-president", aldus Crombez.

Bekijk ook: