"Taalgrens is stakingsgrens geworden"

In 2019 moet de grondwet herzien worden zodat Vlaanderen opnieuw meer bevoegdheden krijgt. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aan de vooravond van 11 juli, de feestdag van de Vlaamse gemeenschap. "De communautaire tegenstellingen zijn niet verdwenen, integendeel", zei Bourgeois vanmiddag in de studio van VTM NIEUWS. "De taalgrens is een stakingsgrens geworden en Vlamingen spuwen daarop."

“Ik denk dat de mensen zich heel levendig de spoor- en cipiersstakingen herinneren, waarbij de Walen bleven doorstaken terwijl de Vlaamse cipiersbonden al tevreden waren over het akkoord", zegt Bourgeois.

"Stakingsgrens"
"Ondanks de communautaire ‘standstill’ die er is afgesproken, zijn de tegenstellingen tussen Vlaanderen en Wallonië sterker dan ooit. Als je bijvoorbeeld naar de afgelopen maanden kijkt: de taalgrens is een stakingsgrens geworden en de Vlamingen spuwen daarop. Ze nemen het niet meer dat ze niet meer kunnen gaan werken en geen vrij verkeer van personen hebben.”

“Daarnaast blijf ik bijvoorbeeld opkomen voor de Vlaamse belangen bij de Britten na de brexit, terwijl ik daar langs Franstalige kant veel revanchegevoelens hoor. Vlaanderen heeft die export naar Groot-Brittannië nodig. De kloof is dus zeker niet verdwenen”

“Mijn persoonlijke boodschap is dat in 2019 de grondwet herzien moet kunnen worden. We moeten meer hefbomen in handen krijgen om een eigen Vlaams beleid te voeren, maar de kiezer zal daarover beslissen.” De N-VA trekt met die boodschap ook naar de verkiezingen die dat jaar gehouden worden. "We bereiden ons voor op 2019", aldus Bourgeois.

Hete adem
“Er moet euthanasie gepleegd worden op België”, dat zegt Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang in zijn 11 juli-boodschap. Toch haalt Bourgeois zijn communautaire discours niet opnieuw boven omdat hij de hete adem van Vlaams Belang voelt, zegt hij. “In heel Europa zie je een opgang van extreemrechts en wij als N-VA slagen erin om een dam te bouwen. Ik denk dat we de kaart moeten blijven trekken van een zeer sterk democratisch beleid.”

“Tegelijk zijn we een zeer Vlaamse partij, maar we blijven gaan voor een inclusieve samenleving waar iedereen bijhoort. Maar we moeten ook heel ferm staan op de naleving van onze regels en de rechten en vrijheden die we hebben verworven”, vervolgt hij.

“De N-VA heeft een zeer verantwoordelijke keuze gemaakt na de vorige verkiezingen. Mijn partij is de grootste partij van Vlaanderen en van België. Elio Di Rupo (PS) heeft ervoor gezorgd dat de grondwet niet kan worden herzien in deze periode. Toch hebben we onze verantwoordelijkheid genomen, maar daarmee is het DNA van mijn partij niet veranderd. Ik zeg heel duidelijk wat het traject zal zijn, maar we houden ons aan de afspraken en de akkoorden.”

Bekijk hier het integrale gesprek in VTM NIEUWS met Geert Bourgeois: