"We moeten allemaal minder verbruiken"

De Vlaamse regering legt vrijdag haar energieplan voor. Minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), is duidelijk over de doelstelling van het plan: “We moeten vooral energie-efficiënt zijn en allemaal minder energie verbruiken.” Dat zei hij deze middag in VTM NIEUWS.

“De Vlaamse regering heeft al het goede voorbeeld gegeven”, aldus Tommelein. “Wij gaan in onze eigen overheidsgebouwen elk jaar twee procent minder energie verbruiken. We gaan beter isoleren en overschakelen op zonne-energie. Als wij het goede voorbeeld geven, zullen bedrijven en burgers wel volgen en beseffen dat het echt nodig is.”

Tommelein geeft ook toe dat de Turteltaks bijgestuurd moet worden. “Het kan niet zijn dat een particuliere persoon, die toevallig met elektriciteit werkt, 770 euro moet bijbetalen in één jaar tijd. Maar ook hierbij moeten we allemaal samen een aantal doelstellingen halen. Ik kan het bedrag uit het verleden van de oversubsidiëring niet zomaar wegtoveren, maar ik wil samen met mijn collega’s in de Vlaamse regering bekijken hoe wij die taks naar beneden kunnen halen.”