"Tegen 2030 geen vervuilende auto's meer"

De Vlaamse regering heeft afgelopen week één miljoen euro vrijgemaakt om het verkeer properder te maken. “Tegen 2020 moeten er in ons land 100.000 auto’s met schone energie rijden”, zegt Bart Tommelein, minister van Energie (Open Vld) in VTM NIEUWS. “Straffer nog: tegen 2030 moeten alle auto’s op volledig schone energie rijden, alle vervuilende brandstoffen moeten weggewerkt worden.”

“Tegen 2020 moeten we in Vlaanderen 5.000 laadpunten hebben voor elektrische wagens. In sommige gemeenten zijn er nog geen en dat is onaanvaardbaar. Daarnaast moet de aankoopprijs en de belasting op elektrische wagens naar omlaag. In het plan voorzien we dan ook premies en een verlaging van de verkeersbelastingen. Dit moet leiden tot 100.000 propere auto’s in 2020, tegen 2030 is de ambitie om alleen maar propere auto’s te hebben.”

“80 procent van de Belgen rijdt minder dan vijftig kilometer per dag. Mensen hebben voor dergelijke afstanden dieselwagens gekocht, dat is onaanvaardbaar. We moeten hen de kans geven om te schakelen. Ik heb van de regering één miljoen euro gekregen om ervoor te zorgen dat we de zaak kunnen versnellen. We moeten mensen ook overtuigen dat het belangrijk is, voor onze kinderen en onze kleinkinderen.”

Minder verbruiken
Het plan maakt deel uit van het energieplan, dat de Vlaamse regering vrijdag voorlegt. Tommelein is duidelijk over de doelstelling ervan: “We moeten vooral energie-efficiënt zijn en allemaal minder energie verbruiken. De Vlaamse regering heeft al het goede voorbeeld gegeven”, aldus Tommelein. “Wij gaan in onze eigen overheidsgebouwen elk jaar twee procent minder energie verbruiken. We gaan beter isoleren en overschakelen op zonne-energie. Als wij het goede voorbeeld geven, zullen bedrijven en burgers wel volgen en beseffen dat het echt nodig is.”

"Niet realistisch"
Mobiliteitsorganisaties Touring en VAB vinden het plan van minister Tommelein om tegen 2030 geen vervuilende auto’s meer te hebben, moeilijk haalbaar. De technologie staat nog niet op punt om allemaal elektrisch te rijden en de propere auto's zijn ook erg duur.

De industrie zal niet zo snel evolueren, zeggen ze. Alleen als we bereid zijn om allemaal met kleine auto's te rijden is het plan haalbaar, zegt VAB.